Flexibiliteit

Flexibiliteit is het keyword in de periode dat jij weer opstart met werken. Heb jij al afspraken gemaakt over je terugkeer naar werk? Of ga je dat nog doen? Ook al heb je die afspraken al gemaakt, weet dat je dit altijd mag veranderen. Wil jij meteen weer fulltime gaan werken? Hoeveel uur per dag ga je werken? Kan jij thuiswerken? Geef je borstvoeding en wil je dit blijven doen? Allemaal vragen waar je nu het antwoord misschien nog niet op hebt. Dat hoeft ook niet. De meeste vrouwen zijn het meeste gebaat bij flexibiliteit in de opstartfase van werk. Om jezelf wat rust te gunnen en tijd om al die vragen te beantwoorden, kan je met je baas afspreken dat je graag de eerste werkdag met hem of haar doorspreekt hoe je het voor je ziet. Of vind je het fijner in de week voordat je gaat werken contact te hebben. Check bij jezelf in en voel wat jij nodig hebt. Weet dat je ruimte hebt en mag pakken om jouw terugkeer zo fijn mogelijk te maken.

Rechten

Naast de afspraken die je met je werkgever maakt en die belangrijk voor je zijn, heb je ook in deze periode rechten. Alle regels met betrekking op aangepaste werktijden gelden ook nog 6 maanden na jouw bevalling. Dat kan heel fijn zijn in zo’n eerste opstartfase. Doordat jij meer recht hebt op pauze kan je misschien wel later beginnen. Of eerder naar huis omdat je jouw kindje wilt ophalen.

Over Charlotte

Charlotte van den Hoven van Genderen is eigenaar van Mom Moon Zwangerschap & Werk en mama van 3 kindjes. Met Mom Moon begeleidt ze zwangere vrouwen in het vinden van een goede balans tussen werk en zwangerschap en werk en moeder zijn. Ze deelt een aantal van haar tips met ons. Neem een kijkje op Charlotte haar Instagram.