Waardoor slaapt je kindje onrustig?

Er zijn verschillende oorzaken van slaapproblemen bij baby’s. Het kan zijn dat je kindje in een onrustige omgeving slaapt, ook kan het zijn dat er weinig regelmaat in het dagritme van jouw baby zit. Te veel prikkels overdag kunnen er ook voor zorgen dat jouw kindje onrustig slaapt. Soms is er ook een onderliggende lichamelijke oorzaak. Wanneer je dat vermoedt, kan je dit bespreken met je huisarts of het consultatiebureau.

Wat kan je doen bij slaapproblemen?

Regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie zijn voor jouw kleintje erg belangrijk. Een te veel aan indrukken en ervaringen kan zich uiten in onrust, oververmoeidheid, overactief en prikkelbaar gedrag en moeite met slapen. De volgende adviezen kunnen dit gedrag doen afnemen en de slaapproblemen bij je kindje doen verminderen:

  • Zorg voor regelmaat
    Herhaling zorgt voor herkenning en voorspelbaarheid waardoor er een vertrouwd dagritme ontstaat. Door ook een vast ritme aan te brengen in het naar bed brengen van je baby kan dit een positief effect hebben op het slaapgedrag van jouw baby. Je kindje associeert de handelingen (bijvoorbeeld: verschonen, pyjama aan, gordijnen dicht, in het bedje, slaapliedje zingen) dan met het slapen gaan en weet waar het aan toe is.
  • Zorg voor eenduidigheid
    Het is belangrijk om jouw baby overdag te laten slapen in zijn eigen wiegje of bedje op een rustige plek. Ook ’s nachts is een vaste slaapplaats belangrijk. Eenduidigheid in de plek van slapen en spelen biedt voorspelbaarheid en geeft daardoor rust.
  • Zorg voor het vermijden van te veel prikkels
    Te veel prikkels zorgen ervoor dat je baby oververmoeid raakt. Zorg er dus voor dat je baby voldoende rust heeft en niet continue wordt blootgesteld aan de tv, radio, speeltjes met geluid of veel verschillende mensen. Als er visite komt, laat de baby dan zo min mogelijk van hand tot hand gaan. Onverwachte gebeurtenissen en prikkels kunnen het slaapritme van je kleintje verstoren en zorgen ervoor dat je kleintje onrustig slaapt.
  • Zorg voor rust
    Rust is erg belangrijk voor jouw kleintje. Zorg daarom voor een goede afwisseling tussen waken en slapen. Een rustige omgeving en niet te veel uitstapjes zoals boodschappen doen zijn erg belangrijk. Doe je toch een uitstapje? Hou dan het ritme van het slapen aan en ga op pad als je kindje wakker is. Zo zorg je weer voor regelmaat voor je kindje en kunnen de slaapproblemen verminderen.
  • Maak het bedje strak op
    Een strak ingestopte deken kan het uitschieten van armen en benen tijdens een onrustig slaapmoment beperken. Dit kan de kwaliteit van slaap verhogen. Het is daarom belangrijk om de deken tot de kin te reiken zodat de hals en schouders bedekt zijn. Zorg ook voor warme voetjes. Het is belangrijk dat er geen speelgoed boven het bed hangt. Je kan eventueel wel een slaapliedje afspelen op je babyfoon of via een muziekdoosje.
  • Leg de baby bij de eerste tekenen van vermoeidheid in bed
    Het is belangrijk om je kindje bij de eerste tekenen van vermoeidheid wakker in bed te leggen. Zo leert je baby om uit zichzelf in slaap te vallen en voorkom je oververmoeidheid. Signalen van vermoeidheid zijn gapen, in de oogjes wrijven, bleker zien, wegkijken van de ouder of het speelgoed, jengelen en druk doen. Dat laatste klinkt gek, maar veel baby’s gaan juist druk doen als ze moe zijn. Negeer je de signalen? Dan kan het zijn dat je baby oververmoeid raakt en juist niet meer zal slapen of heel onrustig slaapt.
  • Voorkom onnodig huilen
    Laat je baby niet onnodig lang huilen. Zo voorkom je dat hij overstuur raakt en wordt hij weer snel kalm om daarna (hopelijk) weer in slaap te vallen. Met Dunstan Babytaal leer je de verschillende soorten huiltjes herkennen zodat je beter kunt reageren op de behoefte van je kind.
  • Hulpmiddelen met ruis
    Misschien heb je wel eens gemerkt dat je kindje makkelijk in slaap valt bij geluiden van de stofzuiger of föhn… Deze ruisgeluiden, ook wel white noise genoemd, klinken als een constant monotoon geluid. Dit herinnert je kleintje aan de geluiden die hij 9 maanden lang in jouw buik hoorde.  Deze ruisgeluiden filteren bovendien omgevingsgeluiden, waardoor je kleintje minder snel schrikt van een blaffende hond of langs rijdende bus. Natuurlijk laat je niet continue de stofzuiger aanstaan als je kindje moet slapen, daarom zijn er mooie oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld een babyfoon met ruisgeluiden of deze schattige beer met hartslaggeluid en pink noise (iets zachtere vorm van white noise). Een ideaal slaapmaatje!

Wanneer de bovengenoemde tips niet helpen en je kindje nog steeds onrustig slaapt kan je in overleg met het consultatiebureau het inbakenen van je kindje bespreken. Doe dit altijd in overleg met het consultatiebureau of met je huisarts!