Wat doet het consultatiebureau?

Bij elk bezoek aan het consultatiebureau wordt een gezondheidscheck gedaan en/ of gekeken naar de ontwikkeling van je kindje. De ene keer heb je een afspraak met de jeugdverpleegkundige. De andere keer met de jeugdarts. De jeugdverpleegkundige bespreekt voeding, slaap, gedrag en dagelijkse verzorging met je. De jeugdarts richt zich op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Er wordt vaak naar de longen geluisterd en de heupjes worden gecontroleerd. Ook wordt bij elk bezoek lengte, gewicht (en bij jonge kinderen de hoofdomtrek) genoteerd. Door deze regelmatige controles krijgen de artsen en verpleegkundigen een goed beeld van de ontwikkeling van je kind. En kunnen ze adviseren of doorverwijzen naar een medisch professional als ze denken dat dit nodig is. Voor jezelf is het ook een goed moment om vragen te stellen over opvoedzaken of voeding.

Vaccinaties

Tijdens de afspraken op het consultatiebureau krijgt je kindje ook de nodige vaccinaties. Deze beschermen je kindje tegen ernstige, besmettelijke ziektes. De vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Je baby krijgt de eerste vaccinatie als hij drie maanden oud is. Bekijk hier het volledige vaccinatieschema.

Handig om mee te nemen naar het consultatiebureau

Op het consultatiebureau wordt je baby bloot gewogen en onderzocht. Het is daarom goed om de volgende artikelen mee te nemen:

Wanneer je op de linkjes klikt vind je leuke en handige producten die je o.a. koopt bij Little Indians, Prénatal, Bol.com en Koeka.