Leren en werken bij Naviva

Wil je leren en werken combineren en je loopbaan een uitstekende start geven in de kraamzorg?

Dan biedt Naviva Kraamzorg voor jou diverse branche-erkende leerwerktrajecten aan. Wij vinden het belangrijk om te investeren in de toekomst en de kwaliteit van de kraamzorg. Voor mensen met passie voor de kraamzorg, met of zonder zorgachtergrond. Naviva is een SBB erkend leerbedrijf en gekozen tot beste leerwerkbedrijf in de sector Zorg, Welzijn en Sport. We werken nauw samen met BO Geboortezorg Academie.

Wil jij een idee hebben van het leerwerktraject tot Kraamverzorgende?

Als (leerling)kraamverzorgende moet je van vele markten thuis zijn. Elke zorginzet is anders. Je komt in een bijzondere en intensieve periode bij mensen over de vloer. De ene keer is er sprake van de bekende roze wolk, de andere keer word je geconfronteerd met heftige zorgen en problemen. In alle gevallen kun jij daar mee omgaan, als professional en als mens. Ook qua tijd ben je flexibel. Een werkdag kan drie tot acht uur duren en in principe werk je tijdens een inzet acht dagen achter elkaar, ook in de weekenden en tijdens feestdagen.

Het beroep van kraamverzorgende vraagt veel van je, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ons vak is dankbaar werk. Een grote bijdrage leveren aan een goede en veilige start voor moeder, kind en kraamgezin, daar word je warm van. Je werkt weliswaar zelfstandig in het gezin, maar maakt onderdeel uit van een hecht team. Daarnaast word je op alle mogelijke manieren door Naviva Kraamzorg ondersteund in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Solliciteren

Omdat wij regelmatig veel vragen krijgen over de opleiding en de daarbij behorende voorwaarden hebben wij hieronder het een en ander op een rijtje gezet:

Welke opleidingen kent Naviva?

Naviva kent 2 opleidingsmogelijkheden namelijk de:

  • Verdiepingsopleiding – Heb jij een VIG achtergrond?
    Deze opleiding duurt met diplomering ongeveer 7 maanden. De opleiding is bedoeld voor kandidaten met een VIG achtergrond. Tijdens deze opleiding krijg je een leer-arbeidsovereenkomst van max. 24 uur aangeboden. Je ontvangt gedurende de opleiding een salaris. Na je opleiding word je ingeschaald in CAO Kraamzorg schaal 35.
  • Brancheopleiding Kraamzorg – helemaal geen zorgachtergrond?
    Deze opleiding duurt met diplomering ongeveer 18 maanden. De opleiding is bedoeld voor kandidaten die GEEN zorgachtergrond hebben. Tijdens deze opleiding krijg je een leer-arbeidsovereenkomst van max. 24 uur aangeboden. Je ontvangt gedurende de opleiding een salaris. Na je opleiding word je ingeschaald in CAO Kraamzorg schaal 35.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Voor beide opleidingen geldt dat je deels naar school gaat en deels in de praktijk meeloopt. Deze afwisseling vindt in blokken plaats. Zo heb je bijvoorbeeld de eerste 4 weken les (3 – 4 dagen in de week), dus niet fulltime. Daarna loop je een blok van 6 tot 8 weken mee met een ervaren kraamverzorgende in de gezinnen. Het is dan gebruikelijk dat je een gezin van begin tot eind (8 dagen, in totaal 49 uur) meedraait. Gaandeweg de opleiding krijg je hierin steeds meer verantwoordelijkheden met als doel dat je uiteindelijk zelfstandig een gezin kan draaien. Het lesrooster van de opleiding wordt 1 tot 2 weken voordat de opleiding start bekend gemaakt. Dan weet je dus precies waar je aan toe bent!

Ik heb geen afgeronde MBO niveau 3 kom ik dan wel in aanmerking?

De opleiding tot Kraamverzorgende is MBO niveau 3. Omdat de opleiding vaak als intensief wordt ervaren, selecteren wij op een afgeronde opleiding op vergelijkbaar niveau. Heb je geen MBO niveau 3 opleiding afgerond? Dan zal in een eventueel gesprek moeten uitwijzen of dit haalbaar is.

Heb ik tijdens en na de opleiding een auto nodig?

Ja. Het is noodzakelijk om zowel tijdens als na de opleiding te beschikken over een auto, omdat je ook op plekken moet komen waar vaak geen openbaar vervoer voor de deur stopt.

Kan ik naast de opleiding blijven werken?

Nee, helaas is dat niet mogelijk. Omdat het werk als Kraamverzorgende tijdens de opleiding (en daarbuiten) onregelmatig is, is het niet mogelijk om daarnaast te werken.

Wanneer moet ik de opleiding terugbetalen?

Er is een terugbetaalregeling van toepassing als je de opleiding of je dienstverband (binnen 2 jaar) wil beëindigen.

Krijg ik mijn reiskosten vergoed?

De reiskosten van en naar school zijn voor jezelf. De reiskosten van en naar gezinnen krijg je vergoed (€0,15 de eerste 10 km. en daarna ontvang je €0,26 per km).

Wanneer start er weer een opleiding in mijn regio?

Hieronder staan de opleidingsmogelijkheden benoemd. In de vacature staat altijd heel duidelijk beschreven voor welke regio wij gaan opleiden. Het is hierin goed om te weten dat Naviva staat voor buurtgericht werken. Wanneer er een regio/ plaats is genoemd, houdt dat in dat je in dit gebied (binnen een straal van max. 20 km) woonachtig moet zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Wij leiden meerdere keren per jaar op, maar wanneer precies is niet altijd met zekerheid te zeggen. Mochten er op dit moment geen opleidingsplekken zijn in jouw regio dan is het verstandig de website in de gaten te houden! Wie weet komt er snel weer een mogelijkheid voorbij!

Kan ik een open sollicitatie sturen?

Het is verstandiger gericht te solliciteren op het moment dat er een vacature is. Op deze manier sta je in alle eerlijkheid beter op het vizier. Er bestaat een optie om een open sollicitatie te sturen, maar die is vooral bedoeld voor ervaren kraamverzorgenden.