Wil je leren en werken combineren en je loopbaan een uitstekende start geven in de kraamzorg?
…dan ben je bij Naviva Kraamzorg aan het beste adres! Wij vinden het namelijk erg belangrijk om te investeren in de toekomst van de kraamzorg. Daarom bieden we diverse branche-erkende leerwerktrajecten aan. Voor mensen met een passie voor de kraamzorg. Met of zonder achtergrond in de zorg, Bij Naviva maak jij een vliegende start!
Aan de slag als leerling bij Naviva
Naviva is een door de SBB erkend leerbedrijf. We werken nauw samen met de Geboortezorg Academie en diverse regionale opleidinscentra (ROC’s) in ons werkgebied, zoals Deltion College, ROC Aventus, ROC Midden Nederland, ROC van Twente en het Graafschap College. We zijn bijzonder trots op onze uitverkiezing tot beste leerwerkbedrijf in de sector Zorg, Welzijn en Sport. We krijgen regelmatig vragen over de opleiding, de verschillende mogelijkheden om werken en leren te combineren en de voorwaarden die daarbij horen. Om je vooraf zo goed mogelijk te informeren, zetten we hier alvast de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Welke verschillende opleidingen biedt Naviva Kraamzorg?
We kennen twee opleidingsmogelijkheden binnen Naviva:
- De verdiepingsopleiding voor mensen met een VIG-achtergrond
- Brancheopleiding voor mensen zonder zorgachtergrond
De verdiepingsopleiding is bedoeld voor mensen die al een achtergrond hebben in de zorg. Meer in het bijzonder een diploma en/of relevante werkervaring als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG). De opleiding duurt ongeveer 7 maanden tot diplomering. Tijdens het traject krijg je een arbeidsovereenkomst van 24 uur per week met een passend salaris op FWG35. Na diplomering bieden we je graag een passende arbeidsovereenkomst aan; onze baangarantie.
De brancheopleiding is voor mensen zonder relevante werkervaring en opleiding in de zorg. De opleiding duurt in dit geval circa 18 maanden. Tijdens het volgen van de opleiding krijg je een leerwerkovereenkomst voor 24 uur per week met een passend leerlingsalaris. Als je tijdens het traject zelfstandig gaat werken, word je op FWG35 niveau ingeschaald. Na afronding van je opleiding garanderen we een baan.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Voor beide varianten geldt dat je deels naar school gaat en deels in de praktijk meeloopt. Je wisselt in weekblokken tussen theorie en praktijk. Zo heb je bijvoorbeeld de eerste 4 weken les (3 tot 4 dagen per week). Daarna loop je een blok van 6 tot 8 weken mee met een ervaren kraamverzorgende in het gezin. Gebruikelijk is dat je een gezin van begin tot eind van de kraamweek ziet: 49 uur, verdeeld over 8 dagen. Gaandeweg de opleiding krijg je steeds meer verantwoordelijkheid. Het doel is dat je uiteindelijk zelfstandig een gezin kunt draaien.
Wat vraagt een leerwerktraject tot kraamverzorgende van mij?
Als kraamverzorgende in opleiding moet je van vele markten thuis zijn. Je komt in een bijzondere en intensieve periode bij mensen in huis. Kraamzorg is echt mensenwerk. En dat maakt elke zorginzet weer anders. Van de bekende roze wolk, tot kraamweken waarin je geconfronteerd wordt met heftige problemen. In alle gevallen kun je daarmee omgaan. Als professional en als mens.
Ons vak is heel afwisselend en dat vraagt ook wat van je flexibiliteit. Een werkdag kan 3 tot 8 uur duren. Je werkt tot 8 dagen achter elkaar. Ook in de weekenden en tijdens feestdagen. En soms zie je op een werkdag 2 gezinnen. Je wisselt weken waarin je praktijkervaring opdoet af met weken waarin je naar school gaat. Je leert en maakt toetsen en voert in de praktijk opdrachten uit voor je opleiding. Die combinatie kan best pittig zijn!
Wat krijg je terug als kraamverzorgende als je de opleiding tot kraamverzorgende volgt?
Het beroep van kraamverzorgende vraagt dus best wat van je. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug. Want het is een prachtig vak en dankbaar werk. Je levert een grote bijdrage aan een veilige, gezonde start voor moeder, kind en gezin. Daar word je toch warm van? Daarnaast werk je grotendeels zelfstandigheid en krijg je het vertrouwen en de vrijheid om de dingen naar je eigen deskundige inzicht te doen. Je wordt daarbij geholpen door Naviva Kraamzorg.
Wij bieden je graag alle ondersteuning zodat jij je werk zo goed mogelijk kunt doen. Ook krijg je ruime mogelijkheden om je kennis te vergroten en up to date te houden. Want bij Naviva mag jij jezelf Babyexpert noemen. En alhoewel je in de gezinnen straks alleen werkt, maak je onderdeel uit van een hecht team van collega’s die je regelmatig ziet.
Ik heb geen afgeronde opleiding op MBO-3 niveau…kan ik het leerwerk traject starten?
De opleiding tot Kraamverzorgende is op MBO-3 niveau. De combinatie tussen werken en leren wordt als intensief ervaren. Wij stellen daarom in principe de voorwaarde dat je óf over een diploma op MBO niveau 3 beschikt óf over voldoende competenties beschikt.
Heb je geen diploma, maar denk je toch geschikt te zijn? Dan gaan we daarover graag met je in gesprek en maak je een toelatingstest om aan te tonen dat je over het vereiste niveau beschikt.
Heb ik tijdens de opleiding een auto nodig?
We weten één ding zeker: geboortes laten zich niet plannen. Dat betekent dat je, zeker op drukke momenten, snel en soms ook verder van huis kan worden ingezet. Ook op plekken die slecht of niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Daarom is het een harde eis dat je beschikt over een geldig rijbewijs en een auto tot je beschikking hebt.
Krijg ik mijn reiskosten vergoed?
De reiskosten van en naar je gezinnen krijg je vergoed. Over de eerste 10 km met 15 cent per kilometer en alles daarboven met 26 cent per kilometer. Eventuele reiskosten van en naar school zijn voor je eigen rekening.
Kan ik naast de opleiding blijven werken?
Wij raden het in principe af om tijdens het opleidingstraject ook nog ander werk te doen. De opleiding is intensief en je bent flexibel inzetbaar. Kun je inkomsten uit ander werk niet missen? Dan gaan we graag met je in gesprek om te kijken of we tot goede afspraken kunnen komen.
Zijn er kosten verbonden aan de opleiding?
Naviva betaalt tijdens het volgen van je opleiding het studie- of collegegeld. Ook krijg je een tegemoetkoming in de kosten voor studiematerialen, zoals boeken en een laptop.
Wanneer moet ik de opleiding terugbetalen?
Moet je stoppen met de opleiding? Of beëindig je het leren en werken dienstverband met Naviva binnen 2 jaar? Dan geldt een terugbetaalregeling. Je betaalt dan in termijnen de kosten voor het opleidingstraject terug.
Wanneer starten de opleidingen?
Zodra bekend is of en hoeveel plekken er beschikbaar zijn voor een leerwerktraject, dan vind je die terug in ons vacatureoverzicht. In de vacature tekst zelf staat in welke plaats of regio de opleiding start. We hanteren een maximale afstand van 20 kilometer tot de opleidingsplaats aan. Woon je verder weg? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een plek.
Op meerdere momenten per jaar en op diverse plekken in Nederland starten de opleidingen. Waar en wanneer precies is vaak pas kort van tevoren bekend. Hou daarom onze website goed in de gaten en check regelmatig of er een vacature voor een leerwerkplek beschikbaar komt.
Kan ik een open sollicitatie sturen voor een opleiding of me op een wachtlijst laten plaatsen?
Helaas is dit voor het leren en werken niet mogelijk. We weten vaak pas kort van tevoren waar, wanneer en hoeveel opleidingsplekken beschikbaar zijn. We nodigen je daarom van harte uit om het vacatureoverzicht regelmatig te checken. Wil je alvast meer weten of ben je erg nieuwsgiering naar de mogelijkheden? Bel ons dan op 088 – 7777 644 of stuur een mail.