Allereerst de leeftijd om te kunnen babyzwemmen. Het advies is om te wachten tot je kindje minstens drie maanden oud is. Tot die tijd kun je beter even wachten. Je baby is dan nog te kwetsbaar en kan zich nog niet goed genoeg op temperatuur houden. Verder moet je baby gezond zijn. Babyzwemmen met een zieke of verkouden baby wordt afgeraden. Is je kindje gezond en drie maanden of ouder? Dan kun je samen naar het zwembad.

Waar mag je met je baby zwemmen?

Kies een zwembad uit met een minimumtemperatuur van 31,5 graden. Anders koelt je baby te snel af. Veel zwembaden bieden lessen babyzwemmen aan. Je gaat dan onder begeleiding ‘zwemmen’ met je kindje. Hier leert je kleintje op speelse manier kennis maken met water. Vaak worden er liedjes gezongen en wordt je baby lekker in het water gewiegd. Kijk maar eens of er bij jou in de buurt lessen babyzwemmen zijn.

Checklist babyzwemmen

Wanneer je op de linkjes klikt vind je leuke en handige producten die je o.a. koopt bij Prénatal, Bol.com en Koeka.

Ontdek hier nog meer leuke en handige items om mee te nemen naar het zwembad >>

  • Voor jezelf zijn badslippers en een badjas geen overbodige luxe. De slippers zorgen dat je niet uitglijdt op de gladde vloer. De badjas houdt je warm als jij je kindje afdroogt.

Hier vind je een uitgebreide checklist voor je luiertas.

Wat is het beste moment voor babyzwemmen?

Voorkom dat je met een overprikkeld en hongerig kind in het zwembad belandt en kies de juiste tijd. Vaak is dat na een slaapje en na een voeding. Maar niet heel kort na een voeding, want dan heb je kans dat je kindje moet spugen. Kies bij voorkeur een moment uit waarop het rustig is in het zwembad. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, tijdens familiezwemmen of tijdens babyzwemmen. Ook belangrijk: blijf niet langer dan 30 minuten in het water. Dat is echt genoeg voor je baby.

Hoe zwem je met een baby?

Als je georganiseerd gaat babyzwemmen, wordt alles uitgelegd en is er begeleiding. Wel zo makkelijk. Houd je kindje in elk geval goed vast en zorg dat hij altijd met zijn gezicht boven water komt. Dit gaat het best als je in ondiep water blijft. Dit is vaak ook het warmste water, dus zo sla je twee vliegen in één klap. Eventueel kun je je baby in een speciale drijfband voor baby’s laten dobberen. Blijf er dan altijd bij, want de band kan omslaan.

Aandachtspunten babyzwemmen

Hou je kindje goed in de gaten. Vindt hij het leuk? Heeft hij het warm genoeg? Klappertanden, blauwe nagels of lippen zijn signalen dat je kind het te koud heeft. Ga dan meteen het water uit en sla een warme doek om. Gelukkig zijn de meeste (binnen)zwembaden warm genoeg en vinden de meeste kindjes het heerlijk in het water. Verder moet je ALTIJD goed opletten. Ook als je kindje al wat ouder is. Kleine kinderen kunnen al verdrinken in water met een diepte van enkele centimeters. Laat je kind dus nooit onbeheerd in of in de buurt van water.

Buiten babyzwemmen

In de zomer wil je misschien wel met je kindje naar een buitenbad of een badje in de tuin opzetten. Ook dan gelden de bovenstaande regels: je kindje moet minstens 3 maanden oud zijn en zichzelf op temperatuur kunnen houden. Het water moet niet te koud zijn. Ook al is het 35 graden buiten, je kindje kan toch flink afkoelen in koud water. Vul je badje thuis dus met lekker warm water van minstens 31 graden. Een klein laagje water is genoeg. Kindjes die kunnen zitten, kun je in het badje zetten, maar blijf er altijd bij. Is bovendien ook veel gezelliger: samen in het badje. Denk ook aan goede zonbescherming. Je baby’s huid is erg kwetsbaar. Bij voorkeur blijft je kleintje in de schaduw. Is die er niet? Zorg dan voor goede zonbescherming. Een hoedje en een uv-pakje bieden naast zonnebrandcrème goede bescherming tegen de zon.

Veel zwemplezier!