Wat kan ik doen?

  • Begin 3 tot 4 weken na de bevalling met het oefenen met de fles. Later beginnen vergroot de kans op fles weigeren
  • Oefen meerdere keren per week, zodat je baby de vaardigheid behoudt
  • Oefen als je baby niet te hongerig is. Na het drinken van de eerste borst is een prettig moment
  • Oefen met kleine hoeveelheden. Per keer 20 cc in de fles is voor oefenen voldoende. Je baby haalt de rest van zijn voeding uit de borstvoeding
  • Dwing de baby niet om uit de fles te drinken en honger de baby ook niet uit als hij de fles weigert onder het mom van ‘als hij maar genoeg honger heeft, drinkt hij wel.’
  • Baby’s associëren hun moeder vaak met borstvoeding. Soms willen ze daarom niet uit de fles drinken als jij die geeft. De fles door je partner of iemand anders laten geven helpt in sommige gevallen.
  • Probeer eens een ander merk fles of speen uit. Sommige baby’s hebben duidelijk voorkeur. O.a. Prenatal heeft diverse soorten flessen te koop.

Welke melk?

Bij voorkeur geef je je borst gevoede kindje afgekolfde melk. Je blijft dan gewoon je eigen moedermelk geven, alleen geef je het dan per fles in plaats van rechtstreeks uit de borst. Zo blijf je optimaal profiteren van de voordelen van borstvoeding. Je kunt de melk kolven met de hand of met een elektrische of handkolf. Meer over kolven lees je hier. 

Wanneer bellen?

Het oefenen zelf hoeft natuurlijk niet direct perfect te verlopen. Accepteer dat er dagen zijn waarop het niet gaat of momenten dat je baby de fles simpelweg weigert. Oefening baart kunst, dus geef niet te snel op. Komt de datum dat je weer aan het werk moet dichtbij en lukt het nog steeds niet? Neem dan contact op met het consultatiebureau of raadpleeg een lactatiekundige. Zij kunnen je in de meeste gevallen verder helpen en voorzien van advies op maat.