20 weken zwanger

20 Weken zwanger. Je bent ongeveer op de helft van je zwangerschap. ‘Ongeveer’ omdat je natuurlijk niet precies weet wanneer je kindje geboren wordt. Gemiddeld is dat met 40 weken, maar het kan ook met 38 of 42 weken zijn. Desondanks is 20 weken een mijlpaal die gevierd mag worden. Heb je de 20-wekenecho al gehad? Hoe is het met je kindje, groeit hij goed en weten jullie na deze week of je een jongen of een meisje krijgt? Spannend allemaal!

20 weken zwanger, je baby is nu 25 centimeter en is ongeveer zo groot als een paprika

Je baby

Nu je 20 weken zwanger bent is je baby lekker levendig en beweegt zich maar liefst tweehonderd keer per etmaal. De kans is groot dat je die bewegingen nu voelt. Dat eerste gevoel wordt onder meer omschreven als een soort gerommel van je darmen, als een vlinder in je buik. Je baby maakt nu ook ontlasting aan, meconium genaamd. Dit zwarte, kleverige goedje kom je straks ook in de eerste luiers tegen.

Jij

Vanaf het moment dat je 20 weken zwanger bent zal je buik flink groeien en zal het voor de buitenwereld ook steeds beter te zien zijn dat je zwanger bent. Het is nu echt tijd voor de leukste zwangerschapskleding! Die je o.a. vindt bij Pink or Blue en Prénatal.

De verloskundige kan nu  aan je buik voelen, hoe ver je zwanger bent. Dit doet ze door te kijken hoeveel vingers je buik onder de navel is. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot jouw navel. Misschien heb je wat moeite met slapen, doordat je baby net actief wordt als jij gaat slapen. Dit komt omdat als jij veel beweegt je de kleine in slaap schommelt. Als jij rust of slaapt wordt hij juist actief.

Tips

  • Voor, tijdens en na de bevalling heb je een aantal items nodig. Sommige dingen zijn verplicht (zoals een standaard kraampakket) en sommige spulletjes zijn gewoon super handig. Naviva heeft om jou op weg te helpen met heel veel zorg, in samenwerking met MijnKraamShop.nl, 8 verschillende pakketten samengesteld met ieder een unieke inhoud. Als cliënt van Naviva vind je in de ‘Nieuw Leven’ App een unieke kortingscode. Met deze code ontvang je €10,- korting op een Naviva PlusPakket.

Denk je aan

Met 20 weken zwangerschap ben je hier vast al over aan het nadenken? Weet je al waar je gaat bevallen? Nederland is een van de weinige landen waar je mag kiezen om thuis te bevallen. Dat mag als jouw gezondheid en die van je kindje dat toelaten. Steeds meer vrouwen bevallen in een ziekenhuis of geboortecentrum. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een medische of een poliklinische bevalling. Een medische bevalling staat onder leiding van een arts. Bij een poliklinische bevalling word je begeleid door je verloskundige. Hij of zij wordt geassisteerd door je kraamverzorgende. Dat geldt ook voor de thuisbevalling. Meer weten?