33 weken zwanger

Hoera! 33 weken zwanger. Heb jij alle adressen voor het geboortekaartje al compleet?

Je baby is nu 41 centimeter lang en is zo lang als een komkommer

Je baby

De donshaartjes waarmee je baby bedekt was beginnen nu langzaam maar zeker te verdwijnen. De haartjes komen in het vruchtwater terecht, evenals de losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer. Je kindje drinkt dit en ontwikkelt daarmee de maag en darmen.

Jij

Voel je je ’s nachts onprettig? Dit is niet ongebruikelijk met je groeiende buik. Probeer op je zij te liggen, buig je onderste been bij je knie en leg er een kussen onder. Masseer de pijnlijke spieren lichtjes als je kramp krijgt en beweeg je tenen. Gedurende je zwangerschap kom je tussen de 10 en 14 kilo aan. Als je daar ver boven zit, dan eet je waarschijnlijk te veel of te vet. Volgens het voedingscentrum heb je tijdens je zwangerschap maar 200 tot 300 extra calorieën per dag nodig. Het is uiteraard moeilijk om je zin in lekkere trek te bedwingen, maar probeer het toch. Overgewicht is niet goed voor je bloeddruk, je suiker en je gewrichten. Let op wat je eet, vermijd de snackbar en kies voor gezonde producten.

Denk je aan

Heb jij je geboortekaartjes al uitgezocht? En heb je al een adressenlijst voor alle geboortekaartjes? Straks als je verlof hebt wil je eventueel alvast de enveloppen schrijven. Stuur even een appje naar de mensen van wie je geen adres hebt, zodat je straks alles overzichtelijk hebt.