Begin op tijd!

Het uitzoeken van een geboortekaartje kan (vooral bij een eerste kindje) best lastig zijn. Begin daarom op tijd, zodat je geen overhaaste keuzes hoeft te maken. Veel ouders starten halverwege het tweede trimester met het oriënteren op geboortekaartjes. Begin met het op doen van inspiratie, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pinterest! Denk na over de kleur en het materiaal van het kaartje. Ook kan je alvast nadenken of je gebruik wil maken een sluitzegel om je kaartje stijlvol te versturen.

Wat zet ik op een geboortekaartje?

Met het geboortekaartje, stel je jouw pasgeboren kindje voor aan jullie vrienden en familie. De naam van de baby mag dan ook niet aan het kaartje ontbreken. Ook is het gebruikelijk om de geboortedatum en –plaats te vermelden. Kies je voor een neutrale kaart en maakt de kleur niet duidelijk wat het geslacht is van je baby? Vermeld dan ook of jullie ouders zijn geworden van een zoon of dochter. Ook is het leuk om enkele geboortedetails toe te voegen zoals: het geboortetijdstip, het gewicht en de lengte van je baby.

Tip

Naast deze informatie kan je een mooie geboorte tekst of een gedichtje aan het kaartje toevoegen. Het maakt je kaart extra persoonlijk. Vergeet daarnaast niet om contactgegevens, de afzender en informatie over het kraambezoek te vermelden.

Kraamvisite

Veel mensen beschouwen het ontvangen van een geboortekaartje als uitnodiging om op kraambezoek te komen. Daarom is het verstandig om op het kaartje te vermelden wanneer mensen op kraamvisite kunnen komen. Ook kan je op de kaart vermelden dat mensen eerst even moeten bellen als ze langs willen komen. Zo voorkom je onaangekondigde bezoeken op ongewenste momenten.

Wanneer moet ik het geboortekaartje bestellen?

De definitieve geboortekaartjes bestel je na de bevalling. Zo staat alle informatie juist op het kaartje. Zorg ervoor dat het geboortekaartje uiterlijk de 37e week van je zwangerschap klaar staat om te bestellen. Verzamel voor die tijd alle namen en adressen van mensen die je een kaart wil sturen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je verlof alvast alle enveloppen klaar maken. Dan hoef je dit niet te doen als jullie net ouders zijn geworden.

Tip

Bestel altijd wat extra kaartjes, ben je per ongeluk toch iemand vergeten? Dan kan je altijd nog een kaartje extra versturen. Ook is het leuk om zelf een kaartje te bewaren voor bijvoorbeeld in een plakboek of herinneringen box.