34 weken zwanger

Je bent nu 34 weken zwanger! Ben je inmiddels met verlof of ben je nog bezig met de laatste loodjes op je werk?

34 Weken zwanger, je baby is nu 43.5 centimeter en is zo groot als paksoi

Je baby

Je kindje is bijna klaar voor de start. Ook de lever kan nu bijvoorbeeld zelf al afvalstoffen verwerken. Tot aan de bevalling rijpen de longetjes verder. Je baby wordt vooral wat gevulder door groeiend babyvet. Dit is een natuurlijke reserve voor de eerste dagen na de geboorte en helpt hem beter zelf op temperatuur te blijven. Je kindje is waarschijnlijk aan het indalen in je bekken. De ideale positie voor je kindje is met het hoofd naar beneden.  Heeft je kindje besloten om lekker rechtop te blijven zitten in je buik dan kan het zijn dat de verloskundige deze week gaat proberen het kindje te draaien. Een stuitligging kan meer problemen geven bij de geboorte.

Jij, 34 weken zwanger

Nu je 34 weken zwanger bent heb je door je grotere baarmoeder je waarschijnlijk moeite met grote of zware maaltijden. Probeer vaker kleinere porties te eten. Het kan zijn dat je rond deze tijd indalingsweeën voelt. Je herkent deze aan wat samentrekkingen in je onderbuik, steken in je vagina en harde buiken.  Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en houdt niet in dat je bevalling is begonnen. Probeer nu wel te letten op je bekkenbodemspieren, het kan zijn dat je soms wat urine begint te verliezen. Dit komt omdat je bekkenbodemspieren aan het verslappen zijn door het gewicht van je kindje dat er op drukt. Probeer je spieren wat te trainen, want ze krijgen het straks tijdens de bevalling nog zwaar te verduren

Denk je aan

Beval je in het ziekenhuis? Zet dan ruim van tevoren en in elk geval voor de 37ste week een tas klaar met de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Bekijk hier onze handige checklist voor een overzicht van alles wat je nodig hebt. Ook als je kiest voor een thuisbevalling is het fijn om deze tas klaar te zetten. Bij complicaties beval je alsnog in het ziekenhuis. Dan geeft het je hopelijk wat rust om te weten dat je alles bij de hand hebt.