Checklist vluchtkoffer /ziekenhuistas

Een geboorte laat zich niet plannen. Als je plotseling naar het ziekenhuis moet, is het prettig dat je een vluchtkoffer klaar hebt staan met alle belangrijke spullen. Voor jezelf, voor de baby en ook voor je partner. Naviva Kraamzorg heeft daarom een handige checklist gemaakt. Met deze lijst krijg je een goed idee wat je zoal mee moet nemen naar het ziekenhuis. We adviseren je de ziekenhuistas vanaf 34 weken klaar te hebben staan.

Wat zit er in je vluchtkoffer?

  • Allereerst spullen die je in het ziekenhuis nodig hebt voor jou en je baby. Denk hierbij aan toiletartikelen (lenzenvloeistof, tandenborstel etc), eventuele medicijnen, een schone set kleding, een nachthemd, je camera (voor de foto’s) en misschien wat leesvoer.
  • Voor je baby neem je een paar setjes eerste kleding mee. (mutsje, romper, broekje, shirtje, sokjes en een jasje). Ook een omslagdoek is aan te raden. En vergeet niet om het autostoeltje vast in de auto klaar te zetten.
  • Verder heb je nog wat algemene dingen nodig, zoals je portemonnee (met in elk geval je ID, je pinpas en je verzekeringspas of ziekenhuispas), wat kleingeld voor het huren van een rolstoel, papieren van de verloskundige en je geboorteplan, als je dat hebt.
  • We raden je partner aan om ook wat spullen in de vluchtkoffer te doen. Het kan maar zo zijn dat jullie samen een nacht in het ziekenhuis blijven. Een setje schone kleding en een tandenborstel zijn dan wel prettig om bij te hebben. Net als een mueslireep of een andere snelle hongerstiller voor wanneer de honger opspeelt tijdens het supporten.

Checklist vluchtkoffer

Hieronder vind je de volledige checklist voor je vluchtkoffer / ziekenhuistas. Bekijk hem goed of print hem uit, zodat je hem makkelijk kunt afstrepen.