1 tot 4 weken zwanger

De eerste vier weken van je zwangerschap krijg je cadeau! Je bent 1-4 weken zwanger maar je weet het alleen nog niet. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden kun je een zwangerschapstest doen. Is deze positief? Yes, je bent zwanger! Gefeliciteerd!

Je baby to be is nog een minuscuul speldenknopje. Je baby is nu 1.0 millimeter.

Je baby to be!

In deze periode gebeurt er van alles in je lichaam. Als de mannelijke eicel samensmelt met je eicel noemen we dit de conceptie. De eerste stap richting positieve zwangerschap. De bevruchte eicel moet echter nog een lange weg afleggen. Je eicel verplaatst zich langzaam richting je baarmoeder. Over deze reis doet hij zes tot twaalf dagen. Onderweg vermenigvuldigt hij zich en vormt een bal van cellen, blastocyste genaamd. Uiteindelijk nestelt hij zich in je baarmoederwand. Dit heet innesteling. Een heel spannende periode, want nu komt het erop aan of de eicel blijft zitten. Eenmaal goed ingenesteld splitst de blastocyste zich in twee delen: de embryo en de (toekomstige) placenta. Vanaf nu zal de embryo zich in hoog tempo ontwikkelen.

Jij

Misschien merk je iets van de innesteling, doordat je een lichte bloeding krijgt. De zogenoemde innestelingsbloeding. Deze is lichter dan een menstruatie. Het kan voor jou het eerste teken zijn van je zwangerschap. Je hormoonsamenstelling verandert ook. De hoeveelheid hCG stijgt met de dag. Je voelt je waarschijnlijk nog niet zwanger, maar dat duurt niet lang meer. Je lichaam maakt zich klaar om een heel lief klein mensje te ‘produceren’. Vanaf het moment dat je ongesteld zou moeten worden, kun je een zwangerschapstest doen.

Tip

Ben je 1-4 weken zwanger? Na het doen van een positieve zwangerschap mag je je verloskundige bellen voor een afspraak. Heb je je al georiënteerd op een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt?

Denk je aan

  • Ben je al begonnen met het slikken van foliumzuur tabletten? Zo niet, dan is het verstandig hiermee te beginnen.
  • Gezond en gevarieerd eten is ook belangrijk gedurende je hele zwangerschap.
  • Alcohol drinken en roken is deze periode uiteraard onverstandig.
  • Wist je al dat je vanaf het moment dat je zwanger bent, gratis de blije doos en het Ouders van Nu Zwanger Magazine mag aanvragen?

Op de website van Het Voedingscentrum lees je alles over gezond en veilig eten tijdens je zwangerschap.