Echo's

Tijdens je zwangerschap krijg je op tenminste twee momenten een echo. Dat is een afkorting voor echoscopie. Met deze techniek is het mogelijk om de baby in je buik te bekijken. Voor zowel jou als je kindje is dit onschadelijk.  Je verloskundige of  gynaecoloog maakt hiervoor de afspraak. De echo zelf kan worden afgenomen bij de verloskundige, in het ziekenhuis of in een echoscopisch centrum.

Termijnecho

De eerste standaard echo is de termijnecho rond de 10e – 12e week van je zwangerschap. Deze echo is bedoeld om precies na te gaan hoe lang je zwanger bent. Daarnaast wordt gekeken of je zwanger bent van een eenling of meerling en of het hartje klopt. Het is voor zwangeren een enorme mijlpaal, omdat je (meestal) voor het eerst je kindje ziet. Je zwangerschap wordt er een stuk concreter door. Moest je eerst enkel op een zwangerschapstest vertrouwen, nu kun je het bewijs echt zien: er groeit een kindje in je buik!

20-weken echo

Op de helft van je zwangerschap krijg je de 20- weken echo. Deze echo staat in het teken van de gezondheid van je kindje. Tijdens deze echo wordt de baby gecontroleerd op een
aantal afwijkingen. Onder andere het hoofd, botten, nieren, maag, blaas en ledematen worden bekeken. De echoscopist vertelt je van tevoren en tijdens de echo precies waar hij of zij
op let. Als je het wilt, krijg je tijdens deze echo ook te horen of je in verwachting bent van een jongen of meisje! Maar alleen als het duidelijk te zien is en er tijd voor is. De 20-weken echo is hoofdzakelijk een medische echo.

Pretecho

Alle niet noodzakelijke echo’s worden pretecho’s genoemd. Deze worden ook niet vergoed uit de basisverzekering. Noodzakelijke echo’s zijn de termijnecho, 20-wekenecho en echo’s die door de verloskundige of arts als noodzakelijk worden beschouwd. Een geslachtsbepalende echo (bij 16 weken) of een 3d-echo zijn pretecho’s. Je kunt deze op eigen initiatief aanvragen bij een echocentrum.

Geslachtsbepalende echo

Vanaf 16 weken kan een echoscopist op een echo zien wat het geslacht van je kindje is. Je kunt zo’n zogenoemde geslachtsbepalende echo (pretecho) plannen door contact op te nemen met een echocentrum bij jou in de buurt. De kosten voor deze echo bepaal je zelf. Het geslacht van je kindje is meestal ook te zien op de 20-weken echo, maar als je niet kunt wachten is een geslachtsbepalende echo natuurlijk erg leuk. Bovendien heb je op die manier nog een extra moment om goed naar je kindje te kijken. In deze periode is je kindje namelijk supermooi vast te leggen op de echo. Omdat deze echo puur is bedoeld om naar het geslacht te kijken, zal de echoscopist ook alle tijd nemen voor de echo.