Inhoud kraampakket

Een kraam pakket bevat zaken die je nodig hebt voor de bevalling en in de kraamtijd, zoals:

  • Kraamverband
  • Matrasbeschermer
  • Onderleggers / celstofmatjes
  • Navelklem
  • Steriele gaasjes
  • Verband
  • Watten
  • Alcohol (om te ontsmetten)
  • Hechtpleister

De precieze inhoud verschilt per pakket, maar bovenstaande producten zitten er eigenlijk altijd wel in. Er zijn ook luxere pakketten met bijvoorbeeld badproducten en andere verzorgingsproducten. Ook zijn er speciale kraampakketten, zoals een natuurlijk kraampakket. hierin vind je naast de standaard uitrusting ook een aantal extra (natuurlijke) producten, zoals heilwol en kamillekruiden.

Waar en wanneer regelen?

Veel zorgverzekeraars sturen je een kraam-pakket toe als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Dit gaat echter niet vanzelf. Je moet je zorgverzekeraar dan wel inlichten over je zwangerschap en het kraampakket aanvragen.  Doe dit bij voorkeur voor de vijfde zwangerschapsmaand, zodat je het pakket op tijd in huis hebt. In elk geval voor week 37.

Kant-en-klare kraampakketten zijn ook te koop bij de drogist, apotheek of online te bestellen. Koop je kraampakket op tijd, ruim voor zwangerschapsweek 37. Je weet immers nooit wanneer je baby geboren wordt. Ook als je in het ziekenhuis bevalt heb je een kraampakket nodig. Er zitten namelijk ook items in voor tijdens de kraamweek.

Wordt het kraampakket vergoed?

Een kraampakket wordt niet vergoed vanuit de Basisverzekering, maar meestal wel vanuit je aanvullende verzekering. Vraag het na bij je zorgverzekeraar als je wilt weten hoe dat voor jou is geregeld. Als je kraampakket vergoed wordt door je zorgverzekeraar, stuurt deze het pakket meestal naar je op. Wordt het pakket niet vergoed, dan moet je het zelf kopen. De kosten van een kraampakket variëren, omdat de pakketten zelf ook verschillen in vrij basic tot luxe. Wil je gewoon een goed kraampakket? Dan betaal je rond de 30 a 40 euro.

Waar moet je nog meer aan denken?

Vergeet niet om naast je pakket de hulpmiddelen voor tijdens de bevalling en kraamweek te bestellen. Hulpmiddelen zijn o.a. bedverhogers (klossen) een ondersteek en een ruggensteun. Deze moet je je voor week 37 in huis hebben en zelf bestellen. De hulpmiddelen worden vergoed vanuit de Basisverzekering. Je leest hier meer over hulpmiddelen en hoe je deze bestelt.