Welke hulpmiddelen heb je nodig?

Voor je bevalling en je kraamweek heb je in elk geval de volgende hulpmiddelen nodig:

  • bedverhogers (klossen) om je bed op de juiste hoogte te brengen;
  • een ondersteek (po) om onder andere de placenta op te vangen.

Vaak worden ook de volgende hulpmiddelen besteld:

  • een douchekruk;
  • een ruggensteun voor in bed.

Hulpmiddelen regelen en bestellen

Je bent er zelf verantwoordelijk voor om de hulpmiddelen op tijd in huis te hebben. Bestel de hulpmiddelen rond de 32e zwangerschapsweek. Op die manier heb je alles op tijd in huis.  Bestellen is heel eenvoudig:

  • Je kan de hulpmiddelen bestellen via: Medipoint, Mediplus of Kersten Hulpmiddelen
  • Er kan gevraagd worden welke kraamzorgorganisatie je hebt. Dat is natuurlijk Naviva. Selecteer dus Naviva.
  • Vervolgens kies je de producten die je wilt lenen en geef je je adres en uitgerekende datum door.

Hulpmiddelen die je sowieso nodig hebt zijn bedverhogers (klossen) en een ondersteek (po). En optioneel een douchekruk en rugsteun.

Wanneer moet je bed op klossen?

Vanaf de 37e week, vragen we je je bed op de juiste hoogte te hebben. Dit omdat je vanaf dan thuis zou mogen bevallen. En ook al weet je zeker dat je in het ziekenhuis gaat bevallen: je baby heeft misschien wel heel andere plannen! Je bevalling kan eerder beginnen of zo snel verlopen dat je het ziekenhuis niet meer haalt. Daarom is het dus goed om je bed op tijd op klossen te zetten. Het is natuurlijk wennen om ineens zo’n hoog bed te hebben. In en uit bed komen gaat ineens minder makkelijk. Een krukje bij je bed biedt dan uitkomst.

Waarom moet het bed op klossen?

Tijdens de bevalling en in de kraamweek moet je bed een hoogte hebben van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit is zodat de verloskundige (bij een thuisbevalling) en de kraamverzorgende je beter kan verzorgen, zonder haar eigen rug geweld aan te doen. Als je bed niet hoog genoeg is (wat meestal zo is), kun je het verhogen met bedverhogers/ klossen. Andere hulpmiddelen die je nodig hebt zijn een ondersteek (po), eventueel een rugsteun voor in bed en een douchekruk.

Vergoeding hulpmiddelen

De hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dus niets. Ook gaat het niet van je Eigen Risico af. Ook bezorging van de producten is gratis. Bovendien worden de hulpmiddelen na afloop weer gratis opgehaald. Wel zo makkelijk!

Kraampakket

Naast hulpmiddelen zoals bedverhogers heb je ook een kraampakket nodig. Een kraampakket bevat zaken als kraamverband, matrasbeschermer, navelklem, steriele gaasjes, verband en watten. Een kraampakket valt niet binnen de basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars sturen je een kraampakket toe als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Je moet je zorgverzekeraar dan wel inlichten over je zwangerschap en het kraampakket aanvragen.

Mocht je je kraampakket niet vergoed krijgen, dan moet je deze zelf kopen. Het kraampakket moet je net als de hulpmiddelen voor de 37e week in huis hebben. We raden aan je kraampakket dus ruim voor die tijd te regelen.

Tips: