Hulpmiddelen regelen

Tijdens je bevalling en gedurende de kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk aan: bedverhogers, een ondersteek (po) en eventueel een douchekruk. We raden aan deze hulpmiddelen voor de 37e zwangerschapsweek in huis te hebben. Wat heb je nodig? Waarom heb je ze nodig? Wanneer gebruik je ze? En hoe bestel je ze?

Waarom moet je bed op klossen?

Tijdens de bevalling en in de kraamweek moet je bed een hoogte hebben van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit is zodat de verloskundige (bij een thuisbevalling) en de kraamverzorgende je beter kan verzorgen, zonder haar eigen rug geweld aan te doen. Als je bed niet hoog genoeg is (wat meestal zo is), kun je het verhogen met bedverhogers/ klossen. Andere hulpmiddelen die je nodig hebt zijn een ondersteek (po), eventueel een rugsteun voor in bed en een douchekruk.

Als je bed hoog staat, is dat beter voor de rug van onze kraamverzorgende

Wanneer moet je bed op klossen?

Vanaf de 37e week, vragen we je je bed op de juiste hoogte te hebben. Dit omdat je vanaf dan thuis zou mogen bevallen. En ook al weet je zeker dat je in het ziekenhuis gaat bevallen: je
baby heeft misschien wel heel andere plannen! Je bevalling kan eerder beginnen of zo snel verlopen dat je het ziekenhuis niet meer haalt. Daarom is het dus goed om je bed op tijd op klossen te zetten. Het is natuurlijk wennen om ineens zo’n hoog bed te hebben. In en uit bed komen gaat ineens minder makkelijk. Een krukje bij je bed biedt dan uitkomst.

Hulpmiddelen bestellen

Tijdens de intake met Naviva zal de consulent je vragen naar de hulpmiddelen. Zij kan ze dan meteen voor je bestellen. Dit is natuurlijk het makkelijkst, want zo heb jij er geen omkijken naar. Onze consulenten bestellen de hulpmiddelen via Duxxie. Maar dit kun je zelf ook doen. Bijvoorbeeld als je nog twijfelt over welke hulpmiddelen je nodig hebt. In dat geval ga je naar duxxie.nl en kies je voor bestellen. Er wordt dan gevraagd welke kraamzorgorganisatie je hebt. Dat is natuurlijk Naviva. Vervolgens kies je de producten die je wilt lenen en geef je je adres en uitgerekende datum door. Duxxie komt dan zelf met geschikte bezorgdata, waaruit jij kunt kiezen.

Een rugsteun zorgt dat je prettiger rechtop zit in bed

Vergoeding hulpmiddelen

De hulpmiddelen worden vergoed vanuit de Basisverzekering. Je betaalt dus niets. Ook gaat het niet van je Eigen Risico af. Ook bezorging van de producten is gratis. Bovendien worden de hulpmiddelen na afloop weer gratis opgehaald. Wel zo makkelijk!

Kraampakket

Naast hulpmiddelen zoals bedverhogers heb je ook een kraampakket nodig. Een kraampakket bevat zaken als kraamverband, matrasbeschermer, navelklem, steriele gaasjes, verband en watten. Veel zorgverzekeraars sturen je een kraampakket toe. Kant-en-klare kraampakketten zijn te koop bij drogist, apotheek of online te bestellen. Het kraampakket moet je net als de hulpmiddelen voor de 37e week in huis hebben.

Tip: op deze pagina vind je een handige uitzetlijst. Hierin staat alles wat je nodig hebt voor de bevalling en de kraamtijd.