Thuisbevalling

Verloopt je zwangerschap voorspoedig, ligt je kindje goed en zijn jij en je baby gezond? Dan mag je kiezen om thuis te bevallen. Je verloskundige is opgeleid om thuisbevallingen te begeleiden en snel te handelen bij eventuele problemen. Je kraamverzorgende assisteert haar daarbij. Ze is hiervoor speciaal opgeleid en wordt regelmatig bijgeschoold en getraind. Nederland is daarom een van de weinige landen ter wereld waar je mag kiezen om thuis te bevallen.

Voorwaarden

Om thuis te mogen bevallen, moeten jij en je kindje op de eerste plaats gezond zijn. Daarnaast moet je huis zo ingericht zijn dat je snel en veilig naar het ziekenhuis vervoerd kun worden. Er dient stromend water te zijn op dezelfde verdieping als waar jij bevalt. Je bed is minimaal 80 centimeter hoog (gebruik daarvoor klossen of bedverhogers). Het kraampakket is compleet en ligt onder handbereik.

Zodra de baby zich aankondigt, neem je contact op met je verloskundige. Zij licht Naviva in en onze kraamverzorgende komt naar jouw toe. Je verloskundige begeleidt jouw thuisbevalling en je kraamverzorgende assisteert jou en haar daarbij met raad en daad. We werken buurtgericht, zijn daarom snel bij jou en werken vaak samen met jouw verloskundige. Onze kraamverzorgenden zijn speciaal opgeleid om bij bevallingen te assisteren en worden hierin regelmatig bijgeschoold en getraind. Na de bevalling observeert ze hoe jij en je kindje het doen, ze ruimt op en verzorgt jou en je kindje. Ze zorgt ervoor dat jullie rustig kunnen bijkomen en genieten van elkaar.

Veiligheid

In het verlede hebben meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen deelgenomen aan een onderzoek naar de veiligheid van thuisbevallingen. De uitkomst daarvan is dat er geen verschil in veiligheid bestaat tussen thuis- of ziekenhuisbevalling. Toch keert de discussie over veiligheid regelmatig terug. Ons advies: kies waar jij je goed bij voelt.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van thuis bevallen, is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent en daardoor meer ontspannen. Je hoeft niet met weeën naar het ziekenhuis. Ook na de bevalling kan het prettig zijn om onder je eigen douche te staan en in je eigen bed bij te komen. Een belangrijk nadeel van een thuisbevalling is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. Je verloskundige en kraamverzorgende zijn getraind om bevallingen goed en veilig te begeleiden, maar in geval van nood kunnen zij niet de hulp bieden, die het ziekenhuis wel biedt.

Kosten

Alle kosten die samenhangen met de thuisbevalling worden vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering.

Ziekenhuistas

Een geboorte laat zich niet plannen. Ook als je thuis wilt bevallen raden we je aan een tas klaar te zetten voor als je plotseling naar het ziekenhuis moet. Voor jezelf, voor de baby en ook voor je partner. Naviva Kraamzorg heeft daarom een handige checklist gemaakt. Met deze lijst krijg je een goed idee wat je zoal mee moet nemen naar het ziekenhuis. We adviseren je de ziekenhuistas vanaf 34 weken klaar te hebben staan.