Gezond eten en makkelijk eten in je kraamweek

‘Geniet nog maar even van je rust’. Het is een zin die je waarschijnlijk veel hoort tijdens je verlof. Begrijpelijk, want als je net mama bent geworden komt er heel veel op je af. Een jonge baby heeft veel aandacht nodig: 24 uur per dag. Koken schiet er dus nog wel eens bij in die eerste dagen / weken. Hoe zorg je toch voor een gezonde maaltijd op tafel? En wat is goed kraamvoedsel?

Voeden, verschonen, troosten, slapen, voeden, verschonen, badderen, knuffelen… Je bent hartstikke druk met je kleine wondertje. En tegelijkertijd moet je zelf ook nog herstellen. Je lijf heeft daarvoor energie nodig. En die verkrijg je het best door rust en gezonde voeding. En met gezonde voeding bedoelen we veel fruit, groenten, vezels en eiwitten. Eet regelmatig en ga zeker (nog) niet lijnen. Ook is het belangrijk om voldoende te drinken, vooral als je borstvoeding geeft. Drink na elke keer dat je borstvoeding geeft een glas water of een kop thee.

Eet ijzerrijk

Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt. Daarnaast is het hartstikke goed voor je weerstand, die na de bevalling toch al wat minder is.

Kook van tevoren

Regelmatig en gezond eten dus. Maar wat nu als je daar helemaal geen tijd voor hebt? Dan is het verleidelijk om te kiezen voor een snelle hap, zoals een pizza of een patatje. Dat is voor een keer niet erg, maar voor je herstel raden we je aan om zo gezond mogelijk te eten. In je zwangerschapsverlof kun je bijvoorbeeld al een paar keer extra koken. Als je die maaltijden invriest, heb je alvast wat voor in je kraamweek of in de week daarna.

Tip

  • HelloFresh maakt van het avondeten een moment om naar uit te kijken. Nooit meer nadenken over wat je moet koken, geen gehaaste bezoekjes aan de supermarkt én geen voedselverspilling. Krijg een box vol met de beste verse ingrediënten en makkelijk te volgen receptkaarten thuisbezorgd en zet in een handomdraai verse, gevarieerde maaltijden op tafel.Tips voor je kraambezoek

Je kraamvisite neemt graag iets leuks voor je mee. Meestal iets voor de baby. Superleuk, maar een origineel en zeer gewaardeerd cadeau is een lekkere gezonde maaltijd. Vraag ze dus gerust om een pan soep of die lekkere pastasalade als ze om cadeauwensen vragen.