Zwanger: wat krijg ik allemaal vergoed?

Ben je zwanger of hoop je snel zwanger te worden? Dan wil je vast weten welke kosten vergoed worden door je zorgverzekering. Hieronder lees je de standaard vergoedingen en voor welke onkosten je je extra kunt verzekeren. Wissel je tijdens je inschrijving van zorgverzekeraar dan hoef je ons dit niet door te geven, wij ontvangen deze wijziging automatisch.

Het goede nieuws: verloskundige zorg en (basis) kraamzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zonder dat het ten koste gaat van je eigen risico. Maar er zijn nog een aantal andere kosten waarvoor je kunt komen te staan. Door op tijd je zorgverzekering te checken voorkom je dat je voor financiële verrassingen komt te staan.

Vergoeding verloskundige zorg

Verloskundige zorg zit in het Basispakket van je zorgverzekering en gaat niet ten koste van je Eigen Risico. Je afspraken bij de verloskundige en de verloskundige hulp tijdens de bevalling worden dus vergoed.

Vergoeding bevalling

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Wil je in het ziekenhuis bevallen zonder dat je een indicatie hebt voor een medische noodzaak? Dan betaal je een eigen bijdrage.  Als je je aanvullend verzekerd tegen deze eigen bijdrage, wordt dit bedrag vergoed.

Vergoeding kraamzorg

Kraamzorg is noodzakelijke zorg. De kosten worden door de basisverzekering gedekt. Kraamzorg van Naviva wordt door alle zorgverzekeraars in Nederland vergoed. Wel betaal je een eigen bijdrage per uur. In 2022 is dat €4,70 per uur. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je de eigen bijdrage (deels) vergoed. Je zorgverzekeraar kan je daar meer over vertellen.

Vergoeding echo's

De 12-weken en 20-weken echo worden vergoed en zitten in je basisverzekering. Andere noodzakelijke echo’s krijg je ook vergoed als hiervoor een medische indicatie is. Pretecho’s betaal je zelf. Je kunt je hiervoor ook niet aanvullend verzekeren.

Vergoeding prenatale screening

Onder prenatale screening valt een aantal onderzoeken die bedoeld zijn om naar de gezondheid van je ongeboren kind te kijken. Dit zijn de 20-weken echo en de NIPT- en combinatietest. De 20-wekenecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De NIPT- en combinatietest worden alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je hiervoor een medische indicatie hebt gekregen van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Heb je deze medische indicatie niet, dan betaal je zelf voor de NIPT-test en/of de combinatietest.

Vergoeding zwangerschapscursussen

Zwangerschapscursussen, zoals een bevalcursus, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet je hiervoor aanvullend verzekeren. Je zorgverzekering kan je daarover meer vertellen.