4 Hulpmiddelen borstvoeding

Lifesaver 1: Zoogcompressen

Wanneer je borstvoeding geeft en je baby aan je linkerborst drinkt, komt er vaak ook wat moedermelk uit de rechterborst en andersom. De toeschietreflex zorgt er namelijk voor dat er een signaal naar beide borsten gaat. Daarom is één van de hulpmiddelen borstvoeding een zoogcompres, handig om de lekkende melk op te vangen. Zoogcompressen koop je o.a. bij Prénatal. 

Lifesaver 2: Koelpads

Als je erg last hebt van stuwing, kun je je borsten koelen. Zo vernauw je de bloedvaten in je borsten waardoor de melkproductie (tijdelijk) terugloopt. Omdat je niet wilt dat de productie blijft afnemen, koel je alleen vlak na de voeding. Voor de volgende voeding moeten je borsten juist weer goed op temperatuur zijn. Koelpads zijn erg handig om je borsten te koelen. Heb je geen koelpads in huis? Dan kun je deze kopen bij o.a. Bol.com, maar je kunt ook zakjes appelstroop gebruiken!

  • Doe zo’n 1,5 eetlepel appelstroop in een boterhamzakje.
  • Knoop het zakje dicht en stop het in de vriezer.
  • Eenmaal bevroren is het perfect om te koelen.

De appelstroop is bevroren, maar blijft kneedbaar waardoor je het makkelijk tegen je borsten vormt. Wel even een hydrofiele washand omheen doen, anders is het te koud. De zakjes appelstroop kun je na gebruik gewoon opnieuw invriezen en hergebruiken.

Lifesaver 3: Hydrogelpads of tepelzalf

Als je net borstvoeding geeft, zijn je tepels vaak wat gevoelig en pijnlijk. Je verlicht dit door te smeren met tepelzalf (bij voorkeur op basis van lanoline, zoals deze van Medela). Ook hydrogelpads, die je o.a. koopt bij Bol.com, geven verlichting bij pijnlijke tepels of tepels met kloven. Dit omdat ze een zich als een beschermend, verkoelend kussentje aan de huid hechten. Ze bevorderen bovendien het genezingsproces door de huid gehydrateerd en zacht te houden.

Lifesaver 4: Elastiek om de pols

Als je wilt weten welke borst je voor het laatst hebt aangeboden, kan een elastiekje om je pols handig zijn. Misschien is dit wel één van de slimste hulpmiddelen borstvoeding. Draag het elastiek om de pols van de borst waarmee je het laatst hebt gevoed, wissel van pols zodra dit verandert en je hoeft nooit meer te twijfelen welke kant aan de beurt is. Ook als je bij het voeden altijd beide borsten laat leegdrinken, is dit een handig hulpmiddel. Want stel dat je kindje in slaap valt tijdens de tweede borst.

Wil je naast deze handige hulpmiddelen borstvoeding nog meer weten over borstvoeding? Hier vind je meer artikelen over borstvoeding >>. In deze Reels zie je de hulpmiddelen borstvoeding nog een keer op rij.