1. Strijk met je duim in het nekje van je baby
  2. Masseer de binnenkant van het handje van je baby. Zo prikkel je de zuigreflex.
  3. Loop zachtjes met je vingers langs de ruggengraat van je baby

Helpen bovenstaande tips niet? Of drinkt je baby even door en valt het dan weer in slaap? Dan is de oorzaak mogelijk dat je melk minder hard doorstroomt. Je lost dit op door borstmassage of borstcompressie te geven.

Borstmassage en borstcompressie

Je helpt je melkstroom op gang met borstmassage en borstcompressie. Je past dit toe als je kindje niet meer lekker doordrinkt en de toeschietreflex op zijn einde loopt (dus niet aan het begin van een drinksessie).

Borstmassage geef je door met je volle hand van je borstkas richting je tepel te strijken. Je strijkt als het ware de melk richting de tepel.

Bij borstcompressie plaats je je hand achter een volle plek in je borst. Dan druk je je hand stevig samen (je houd je hand op dezelfde plek). Binnen 6-8 seconden zal de melk sneller uit je tepel komen stromen en gaat je baby weer actiever drinken. Blijf je hand een poosje samengeknepen houden om de stroom niet te onderbreken. Laat los op het moment dat je kindje even adempauze nodig heeft; daarna kun je opnieuw samenknijpen op dezelfde plek, als die nog vol genoeg is, of op een nieuwe plek. Reageert je kindje na 10 seconden nog steeds niet op de borstcompressie? Probeer dan sowieso een andere volle plek in je borst.

Je kunt met borstcompressie en borstmassage verschillende plekken uitproberen. Op een gegeven moment voelt je borst lekker soepel en drinkt je kindje niet meer door, ondanks massage of compressie. Op dat moment kun je de andere borst aanbieden.

Niet sabbelen

Laat je baby niet sabbelen op je borst, want dat kan pijnlijke tepels of kloven veroorzaken. Stimuleer in plaats daarvan je baby met behulp van genoemde tips om effectief door te drinken. Heeft je baby echt genoeg gedronken? Dan laat hij vanzelf je borst los of stopt hij met drinken.