Trakteren

Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk om de moeder en de visite te trakteren op iets lekkers. In die tijd was het krijgen van een kind vol risico’s. Een gezond verlopen geboorte werd dan ook uitgebreid gevierd. Het pasgeboren kindje trakteerde zogenaamd op iets lekkers: een suikerbol of boterham met suiker.

Kraamanijs

Van oudsher worden aan anijszaadjes en anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De kraamvrouw kreeg van de baker (een soort voorganger van de verloskundige en kraamverzorgende) te horen dat ze anijs moest eten. Dat zou goed zijn voor de productie van borstvoeding. Rond de 17e eeuw werd kraamanijs (anisette) aan de kraamvrouw geschonken. Dat zou helpen de baarmoeder te laten krimpen en boze geesten buiten de deur te houden.

Muisjes

De gezonde werking van anijs en de traktatie bij de geboorte werden gecombineerd tot iets lekkers: gesuikerde anijszaadjes. Deze zijn ‘uitgevonden’ in de Zaanstreek, maar werden al snel in heel Nederland gegeten op een beschuitje. Bakker De Ruijter uit Baarn noemde deze lekkernij ‘muisjes’. De muisjes van De Ruijter zijn al ruim 150 jaar te koop.

Roze en blauw

Werd er een meisje geboren, dan waren de muisjes roze. Bij jongens werd eerst beschuit met witte muisjes getrakteerd. In 1994 maakt De Ruijter voor het eerst blauwe muisjes. Sinds die tijd zijn de muisjes dus verkrijgbaar in roze & wit en in blauw & wit. Bij de geboorte van een prins of prinses van Oranje maakt De Ruijter speciale oranje muisjes.

Meer dan beschuitjes

Beschuit met muisjes is nog steeds een onvervalste klassieker. Natuurlijk maakt de kraamverzorgende van Naviva die graag voor jou en je kraamvisite klaar. Daarnaast is het helemaal hip om andere lekkernijen te versieren met muisjes: van cupcakes en lange vingers tot chocolaatjes en tompoucen. Voor leuke kraamtraktatie-tips klik je hier.