21 weken zwanger

21 Weken zwanger. Heb jij een kleine druktemaker in je buik? Vaak kan je partner deze periode ook het leven vanuit je buik voelen. Dit maakt het voor je partner ook tastbaarder.

21 weken zwanger, je baby is nu 27 centimeter en is ongeveer zo groot als een venkel

Je baby

De huid van je baby is niet meer doorzichtig. Er worden witte bloedlichaampjes gevormd die een belangrijke rol spelen als afweer tegen ziektes en infecties. De tong is geheel gevormd. Ook is het evenwichtsorgaan in het binnenoor ontwikkeld, waardoor je kindje steeds beter dingen kan waarnemen. Bij een meisje zijn nu de inwendige geslachtsorganen geheel gevormd. De benen zijn nu in verhouding met het lichaam en de bewegingen worden steeds zorgvuldiger.

Jij

Nu je 21 weken zwanger bent, ben je aan het begin van je vijfde zwangerschapsmaand. Je baarmoeder reikt ongeveer tot 1 cm boven je navel. Je buik begint duidelijk dikker te worden. Je kindje merkt steeds meer op, bijvoorbeeld als jij over je buik strijkt. Doe dit regelmatig en je zult zien dat hij er op gaat reageren en tegen je hand aan probeert te kruipen.

Tips

Denk je aan

Heb jij je al aangemeld voor een zwangerschapscursus? Dat kan als je 21 weken zwanger bent. Naast dat het goed is voor je lichaam en de voorbereiding op de komst van je baby, kan het ook heel gezellig zijn met andere (aanstaande) mama’s. Allemaal in hetzelfde ‘schuitje’ en samen kennis en ideeën uitwisselen en buikjes vergelijken.