40 weken zwanger

40 Weken zwanger, deze week is je uitgerekende datum. Eindelijk heb je deze datum bereikt! Veel vrouwen denken of hopen iets eerder te bevallen dat hun uitgerekende datum. Bij een eerste kindje worden de 40 weken vaak wel gehaald. Slechts 3 procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum.

40 Weken zwanger, je baby is 50 centimeter lang en weegt 3400 gram

Je baby

Je kindje is nu ca. 50 cm en weegt ongeveer 3400 gram. Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling? In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller opvolgen, krijgt hij minder vrijheid en wordt hij wakker. Persweeën zijn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Zijn hartje zal sneller gaan kloppen en de zuurstofvoorziening wordt tijdens de tocht door het baringskanaal ook minder. Je kindje kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen. Gelukkig kan een gezond kindje dit natuurlijke proces zonder problemen aan. Als hij eenmaal op de wereld is, moet hij in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels, zoals licht en harde geluiden.

Jij, 40 weken zwanger

‘De’ week is nu aangebroken, je bent 40 weken zwanger. Maar weinig kinderen worden op de verwachte datum geboren, dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een wee voelt. Je kindje kan misschien nog wel een paar weken lekker in zijn veilige omgeving blijven zitten. Probeer te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap, want straks na je bevalling zul je zien dat je je buik nog gaat missen.

Denk je aan

Zit er voldoende brandstof in je auto voor het geval je naar het ziekenhuis of de dokterspost moet rijden? Als je thuis bevalt, zorg dan dat alles wat je nodig hebt voor de bevalling klaar staat.