Zwanger week 1 t/m 9

Je bent nu 4 weken zwanger

De embryo van 4 weken ziet er zo uit. Deze embryo bezit de eerste aanleg van de organen zoals lever, nieren en darmen. De ontwikkeling van de wervelkolom is al te zien. Het hart in aanleg (de rode uitstulping links) klopt al vanaf de 21e dag.

Je bent nu 6 weken zwanger

Je baby is nu en zo groot als een rozijn.  Je kindje ontwikkelt zich van boven naar beneden. De hersenen eerst en de benen en tenen het laatst. Het heeft nog geen botten alleen kraakbeen. In deze week is het hartje niet groter dan een graankorreltje, het klopt 140 – 150 keer per minuut. De embryo’s kunnen zich uitstrekken tot ongeveer 6mm. Op dit moment zien ze er meer uit als een dikkopje dan als een klein mensje. Belangrijke organen, inclusief nieren en het hart worden ontwikkeld en de zenuwbanen, die de hersenen met het ruggenmerg verbinden worden gesloten. Je kindje heeft al een mond met lippen en het begin van de tong. De voeten ontwikkelen zich. De vingers en tenen zijn nog niet gescheiden. Langzaam ontwikkelen zich reuk en smaak.

Je bent nu 7 weken zwanger!

Vitale organen ontwikkelen zich en je zwangerschapskwaaltjes kunnen beginnen. De cellen zijn razendsnel aan het delen terwijl de embryo vorm krijgt. Aan het einde van deze week is de embryo ongeveer zo groot als een kleine boon. Het hoofd van de embryo is in verhouding te groot, 2 donkere plekken geven aan waar de ogen komen. De handen en voeten lijken meer op zwempootjes, de vingertjes zijn in een beginstadium. Het hartje is verdeeld in de rechter en linker kamer en kloppen ongeveer 150 keer per minuut, ongeveer twee keer zo snel als het hart van een volwassene. De hypofyse wordt aangelegd.

Hoe je zelf verandert: Heb je al trek in ‘vreemde’ dingen? Of heb je last van extreme ochtendmisselijkheid? Gezonde voeding is met name nu belangrijk omdat in deze eerste weken de vitale organen ontwikkeld worden. De ledematen groeien nu snel en zien er nu ook uit als armen en benen. Ook de vingers en tenen vormen zich.
Gelaatskenmerken worden nu zichtbaar, inclusief de mond en de tong. Ook de ogen ontwikkelen zich snel.

Je bent nu 8/9 weken zwanger!

Je kunt nu het hartje horen en zien kloppen via een scan! Je baby is nu een foetus! Na 8 weken spreken we van foetus omdat alle organen in beginsel aanwezig zijn. De foetus is nu zo’n 2,5 cm lang. De zenuwbanen hebben zich gevormd. Iedere minuut ontstaan er zo’n 100.000 nieuwe zenuwcellen. Aan het hoofd zijn oortjes ontstaan. De vingers en tenen zijn helemaal gevormd. Vanaf de 8e week worden de eerste beencellen gevormd. Je kindje kan de armen en benen bewegen. Ook zijn gelaatstrekken te herkennen.

Je broeken gaan soms al niet meer dicht doordat de vorm van je buik wat verandert door verslapping van de buikspieren (‘er wordt alvast ruimte gecreeerd’) Een mijlpaal: je baby begint zich te bewegen! Met kleine rukjes komen de armpjes en beentjes een stukje van hun plaats. Jammer genoeg merk jij er zelf nog niets van.
Lengte: al drie centimeter
Gewicht: twee gram.

Het lichaam en de ledematen van je baby krijgen steeds meer vorm. Dat komt doordat deze week gewrichten ontstaan. Je baby krijgt schouders, ellebogen, knieën en heupen. Rond deze week verliest de embryo ook zijn staart en zenuwen beginnen nu te functioneren. De oogleden zijn nu geheel ontwikkeld, en de vingers en tenen verliezen nu hun zwemvliesvorm. Je kleintje begint er nu echt menselijk uit te zien. Handen en ledematen groeien nu het snelst. Hoe je leven beïnvloed wordt: Had jij rimpels op je huid, dan kunnen deze nu vervagen doordat je gezicht iets dikker wordt. Beweeg wat meer, loop elke dag een stukje of ga lekker zwemmen.

Tips voor deze periode

Moeders voor moeders

Zwanger, wat fijn!! Sommige vrouwen willen graag zwanger worden, maar bij hen lukt ’t niet. Moeders voor moeders kan helpen als jij hen helpt!

Jouw gebit

Eén van de meest bekende bakerpraatjes is: ieder kind kost je een tand. Waar of niet waar?
Het is niet waar! Maar er zit wel iets in … Tijdens de zwangerschap moet je namelijk extra goed voor je tanden zorgen. Op Tandartsplein.nl leggen Nederlandse tandartsen uit dat het bakerpraatje nonsens is, maar dat het wel een achtergrond heeft. Zwangere vrouwen poetsen slechter en minder vaak, omdat ze zich soms niet lekker voelen. De tandplak die daardoor op tanden en kiezen achterblijft, kan tandvleesontsteking veroorzaken of gaatjes in de tanden en kiezen. Daar komt nog bij dat tijdens de zwangerschap het voedingspatroon verandert en dat er vaak meer zoetigheid wordt gegeten. Met een goede mondhygiëne kunnen ernstige tandproblemen tijdens de zwangerschap grotendeels worden voorkomen, zeggen de tandartsen.

Stoppen met roken

Misschien voor jou een moeilijk thema. Toch is stoppen met roken, als je dat nog niet hebt gedaan, beter voor jou en je ongeboren kindje in wording. Op het internet vind je er veel informatie over en je verloskundige zal er zo nodig ook met je over praten. Lees ook de folder Rookvrij opgroeien.