38 weken zwanger

Heb jij ze al gehad, de bekende voorweeën? Geen paniek. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Je baby is nu 48 centimeter lang en weegt 3200 gram

Je baby

Je baby kan nu op ieder moment worden geboren zonder ‘te vroeg’ te zijn. Gebruikelijk worden baby’s tussen week 38 en 42 geboren. Je baby groeit nu nog steeds. Per dag komt hij nog 20-30 gram aan. Dit kun je zien als een reserve voor na de bevalling. Niet ieder kindje wil direct aan de borst en ook duurt het een poosje voor jouw melkproductie echt op gang komt. Gelukkig heeft je kindje een beetje reserve. Dat geeft hem de mogelijkheid om rustig aan zijn nieuwe omgeving te wennen.

Jij

Jeukende voeten? Verwen ze met een pedicure en vraag je partner om een ontspannende voetmassage. Zet een tas klaar met spullen die je nodig hebt voor het geval je in het ziekenhuis moet bevallen. Ziekenhuizen hebben vaak een lijst voor je. Als de weeën nu op gang komen en alles naar wens verloopt dan mag je nu waarschijnlijk gewoon thuis bevallen als je keuze daarop was gevallen. Sommige baby’s vinden 38 weken zwangerschap gewoonweg genoeg.

Tips

Ben je al klaar om te bevallen? Ga er niet op zitten wachten want het kan zo nog een paar weken duren en als je er op gaat zitten wachten… Start een leuke serie op, lees dat ene boek eindelijk of doe lekker een dutje.

Denk je aan

Hebben jullie al nagedacht waar het kindje straks gaat slapen? Naviva is voorstander van rooming in: je kindje slaapt in zijn eigen bedje bij jou op de kamer. Zo leer je zijn ritme, voedings- en vermoeidheidssignalen beter herkennen. Je kunt hem net iets eerder helpen en daarmee help je overmatig huilen voorkomen. Heb je lang de verwarming niet aangehad op de slaapkamer, draai deze dan even open. Als je kindje net geboren is moet het in huis natuurlijk wel lekker warm zijn.