10 weken zwanger

Vaak krijg je rond deze periode een termijnecho. Hier wordt de uitgerekende datum berekend naar aanleiding van de echo. Alle foetussen zijn in deze weken even groot. Door heel precies de foetus op te meten, kan de echoscopist precies bepalen hoe oud je kindje is. Na deze echo gaan veel ouders in spé het nieuws vertellen aan familie en vrienden. Ook in deze periode ga je je oriënteren op kraamzorg. Misschien heb je dat al gedaan en kun je je nu aanmelden. Kies je voor Naviva, klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan.

Je kindje is nu 4.5 centimeter en weegt 5 gram.

Je baby

Na 10 weken zwangerschap beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen, maar pas volgende week wordt vastgelegd of je een jongetje of meisje krijgt. Helaas is dit nog niet op een echo te zien. Wel kan je met de termijnecho laten bepalen hoelang je nu precies zwanger bent en staat je uitgerekende datum vast.

Jij

Wat verandert er bij jou? Misschien is het nog niet echt te zien aan de buitenkant dat je zwanger bent. Maar van binnen gebeurt er van alles. Je hart, longen en nieren beginnen harder te werken en je borsten kunnen al groter en gevoeliger zijn. Blijf goed opletten wat je eet. Je kunt altijd advies vragen wat je het beter kunt laten staan (zoals kaas van rauwe melk producten) en niet laten staan (zoals groene bladgroenten en bonen omdat deze vol ijzer zitten). Misschien is het ook handig om te vragen of je evt. extra vitamine of ijzer moet nemen (je kunt speciaal voor de zwangere vrouw een multivitaminen krijgen bij de drogist en apotheek).

Tips

  • Gaan jullie na het zien van deze echo jullie nieuws wereldkundig maken en ben je op zoek naar creatieve ideeën hiervoor? Genoeg te vinden op internet. Maak er in ieder geval een onvergetelijk moment van.
  • Heb jij al één of meer oudere kindjes? In deze periode kun je broertjes/zusjes al inlichten dat er een baby in mama haar buik groeit. Vaak zijn ze trots dat ze straks de oudste zijn en een speelmaatje krijgen, al duurt dat natuurlijk nog heel lang voor ze

Denk je aan

Heb je last van de algehele malaise, denk er aan dat het weer overgaat! Het is een fase, al denk je daar nu heel anders over. Over een week of twee nemen de ergste zwangerschapsklachten vaak af.