11 weken zwanger

Je bent 11 weken zwanger. Bijna is de magische grens van 12 weken bereikt. Heb jij al nagedacht over kraamzorg? Vaak wordt dit tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap geregeld. Direct aanmelden kan hier.

Je baby is nu 5.5 centimeter en is ongeveer zo groot als een spruit.

Je baby

Je baby begint er nu als een echt mensje uit te zien. Ogen en oren zijn volledig gevormd, zowel van binnen als van buiten. Hij kan nu slikken, schoppen en laten we niet vergeten dat hij elke dag weer een stuk verder is in zijn ontwikkeling. Nagels en haar beginnen nu ook te groeien. De vitale organen zoals de longen, nieren, lever en hersenen zijn nu volledig ontwikkeld. Nu moeten ze alleen nog verder groeien tot aan de geboorte. Daarom is er na deze week, nog maar weinig kans dat je baby een afwijking ontwikkelt. Zijn kleine hart pompt het bloed door heel het lichaam. De helft van zijn lichaamslengte bestaat uit het hoofdje. Als je deze week een echo laat maken, zal je duidelijk de ruggengraat kunnen zien.

Jij

Heb jij al last van de welbekende zwangerschapsdementie? Je gedachtes zijn zoveel bij de kleine in je buik en alles wat er geregeld moet worden dat andere zaken wel eens vergeten worden. Maak een lijstje met wat je moet doen en maak het overzichtelijk. Het komt allemaal goed en je hebt tijd genoeg. Echt waar!

Tip

Maak een handig lijstje met wat je allemaal nog moet regelen de komende periode. Dit zorgt voor rust. En bedenk, je hebt nog tijd genoeg!

Denk je aan

Werk je in de tuin, draag dan handschoenen. Ook het verschonen van de kattenbak kun je beter even aan iemand anders overlaten.