10 weken zwanger

Als je ongeveer 10 weken zwanger bent, krijg je een termijnecho. Hier wordt de uitgerekende datum berekend naar aanleiding van de echo. Alle foetussen zijn in deze weken even groot. Door heel precies de foetus op te meten, kan de echoscopist precies bepalen hoe oud je kindje is. Na deze echo gaan veel ouders in spé het nieuws vertellen aan familie en vrienden.

10 Weken zwanger, je kindje is nu 4.5 centimeter en is ongeveer zo groot als een aardbei

Je baby

Na 10 weken zwangerschap beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen, al is bij de bevruchting al vastgelegd of je een jongetje of meisje krijgt. Helaas is dit nog niet op een echo te zien. Pas vanaf week 16 is het geslacht op de echo te zien. Nog even wachten dus. Je kleintje wordt steeds meer ‘af’. Het hoofdje wordt ronder en de zwemvliezen tussen vingers en tenen verdwijnen. Hallo mini-handjes!

Jij

Misschien is het nog niet echt aan de buitenkant te zien dat je 10 weken zwanger bent. Maar van binnen gebeurt er van alles. Je hart, longen en nieren beginnen harder te werken en je borsten kunnen al groter en gevoeliger zijn. Blijf goed opletten wat je eet. Je kunt altijd advies vragen wat je het beter kunt laten staan (zoals kaas van rauwe melk producten) en niet laten staan (zoals groene bladgroenten en bonen omdat deze vol ijzer zitten). Op de site van het Voedingscentrum vind je informatie over wat je wel en niet kunt eten.

Tips

  • Na 10 weken zwanger zijn mag je stoppen met het slikken van extra foliumzuur. Het is wel handig om je verloskundige te vragen of je eventueel extra vitamine of ijzer moet nemen (je kunt speciaal voor de zwangere vrouw een multivitaminen krijgen bij de drogist en apotheek). Eten voor twee hoeft niet. Gezond en gevarieerd eten wel.
  • Volg je onze Facebookpagina al? We delen hier vaak leuke tips, weetjes en andere nuttige informatie.
  • Je mag, vanaf het moment dat je zwanger bent, gratis de blije doos en de Ouders van Nu Zwanger- en Babybox aanvragen.

Denk je aan

Oriënteer je vast op kraamzorg. Je hebt nog zes weken om je aan te melden. Direct aanmelden bij Naviva kan hier.