16 weken zwanger

16 Weken zwanger alweer! We hopen dat je zwangerschap tot nu toe prettig verloopt. Vind je ook niet dat het al heel erg opschiet?

16 Weken zwanger, je baby is nu 15 centimeter en is ongeveer zo groot als een flinke appel.

Je baby

16 Weken zwanger, je baby trappelt al met zijn voetjes en zwaait met de handjes. Hij is nu helemaal bedekt met donshaar, dit blijft zo tot de 37ste week. Het hoofd komt steeds beter in verhouding, hoewel het nog vrij groot is. Het gezichtje begint steeds menselijker te worden. De ogen en mond zijn nog heel groot, en de kin klein. Een arts of echoscopist kan via een echoscopie, nu je 16 weken zwanger bent, al zien of het een jongetje of een meisje wordt. Je hebt nu ongeveer 250 ml vruchtwater. De hoeveelheid vruchtwater neemt toe tot de zevende maand en zal dan ongeveer 800 tot 1000 ml zijn. De baby heeft nog veel ruimte om lekker rond te zwemmen. Hij traint zo zijn lichaampje en wordt sterker en sterker.

Jij

Het kan dat je vanaf de periode van 16 weken zwanger zijn je kindje begint te voelen. Maak je geen zorgen als dat niet zo is, want vooral bij een eerste zwangerschap zal je dit waarschijnlijk nog niet voelen. Bij een volgende zwangerschap zal je het gevoel misschien al wel herkennen. Veel vrouwen zeggen dat het voelt alsof er vlindertjes aan het fladderen zijn in je buik. Als je iets verder bent in je zwangerschap kun je met je handen contact proberen te maken met je kindje.

Tips

Denk je aan

Heb je je nog niet aangemeld bij een kraamzorgorganisatie? Doe dit dan op korte termijn nu je al 16 weken zwanger bent! Een fijn gevoel als je zeker bent van een kraamverzorgende aan je kraambed.

Direct aanmelden voor kraamzorg van Naviva