12 weken zwanger

Wow, 12 weken zwanger. Voor veel vrouwen is dit een magische grens! De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn nu klaar en de kans op een miskraam wordt steeds kleiner.

12 weken zwanger, je baby is nu 6.5 centimeter en is ongeveer zo groot als een limoen

Je baby

De oogleden hebben zich gevormd en bedekken de oogjes volledig. De ogen sluiten zich en zullen pas in de zevende maand opengaan. Je baby is zijn spieren al volop aan het trainen: hij beweegt heel veel en trekt rare gezichten. Je baby tilt zijn hoofd nu iets op. Tot nu toe zat het nog over zijn lichaam gebogen. De darmen zaten tot deze week deels nog in de navelstreng. Deze week trekken ze zich terug in de buikholte van de foetus. Vanaf nu is het ook mogelijk om met behulp van een doptone, het hartje te horen kloppen. Als je 12 weken zwanger bent is je baby nu bijna 6 cm groot en weegt 20 gram.

Jij

Je bent nu 12 weken zwanger, dat is ongeveer drie maanden. Met een beetje geluk zijn je zwangerschapskwaaltjes al een stuk minder. Zo niet, dan is de kans groot dat ze vanaf nu minder worden. Waarschijnlijk heb je familie en vrienden verrast met het blije nieuws. En weten ze het op je werk al?  Wat een mooi nieuws om te vertellen!

Als je werkt, werk je in principe gewoon door tot aan je zwangerschapsverlof. Maar dat wil niet zeggen dat je je werk exact zo hoeft uit te voeren als je voorheen deed. Wat zijn je rechten en plichten als zwangere op de werkvloer? Dat lees je in dit artikel >>

Tips

Voor, tijdens en na de bevalling heb je een aantal items nodig. Sommige dingen zijn verplicht (zoals een standaard kraampakket) en sommige spulletjes zijn gewoon super handig. Naviva heeft om jou op weg te helpen met heel veel zorg, in samenwerking met MijnKraamShop.nl, 8 verschillende pakketten samengesteld met ieder een unieke inhoud. Als cliënt van Naviva vind je in de ‘Nieuw Leven’ App een unieke kortingscode. Met deze code ontvang je €10,- korting op een Naviva PlusPakket.

Denk je aan

  • Vergeet niet om je aan te melden voor kraamzorg. Klik hier om te checken of Naviva Kraamzorg bij jou zorg levert, zodat je naast de beste zorg voor jou en je kindje ook geniet van o.a. babymassage en Dunstan Babytaal.
  • Werk je? Vraag bij je verloskundige of gynaecoloog om een zwangerschapsverklaring die je op je werk moet inleveren. Mocht je werkgever nog niet op de hoogte zijn van je zwangerschap, dan is dit formulier een goede aanleiding om het gesprek, dat je 12 weken zwanger bent, mee te beginnen. Misschien goed om vast na te denken over hoeveel uren je straks, na je verlof, wilt gaan werken. Hier lees je meer over werk en zwangerschap >>