Dunstan Babytaal

Alle kraamverzorgenden van Naviva zijn getraind in Dunstan Babytaal. Tijdens je kraamtijd laten ze je kennismaken met deze techniek waarbij je leert beter op de behoeftes van je kindje in te spelen. Heeft je kindje honger? Is hij moe? Of heeft hij juist last van darmkrampjes? Kies voor Naviva en leer alles over de Dunstan Babytaal. Aanmelden? Klik hier.

Wat is Dunstan Babytaal?

De Australische Priscilla Dunstan – die al haar hele leven een bijzonder goed gevoel voor geluid en muziek heeft – merkte na de geboorte van haar zoontje dat er een relatie bestond tussen het soort huilgeluidje dat hij maakte en de behoefte die daarachter schuil ging. Uiteindelijk onderscheidde Dunstan vijf soorten (hui)geluiden, elk met een eigen betekenis. Een geluid voor: honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak.

Dunstans theorie werd getest met meer dan duizend baby’s uit verschillende landen. Negen jaar lang onderzoek bevestigden het bestaan van een universele babytaal: Dunstan Babytaal. Deze vijf geluiden zijn gebaseerd op de basisreflexen van baby’s. Na drie tot vier maanden doven deze reflexen en maken ze plaats voor bewuste(re) communicatie.

Waarom Dunstan Babytaal leren?

Als je de vijf verschillende geluiden leert herkennen, weet je als ouder waar je kindje mee zit. Daardoor kun je sneller actie ondernemen en speel je in op de specifieke behoefte van je kindje op dat moment. Dunstan Babytaal draagt bij aan een ontspannen kraamtijd door de vele voordelen voor ouder en kind:

  • Minder huilen: Als je weet waarom je kindje huilt, kun je meteen met de juiste oplossing komen. Dat voorkomt overmatig huilen of een kindje dat overstuur raakt.
  • Betere voedingen:Als je het huilgeluidje voor ‘honger’ herkent, zal je je kindje aanleggen of een fles geven als het ook daadwerkelijk honger heeft. Daarmee zullen de voedingen stukken beter verlopen.
  • Meer slaap: In de eerste maanden wordt je kindje ’s nachts vaak wakker. Het is heel prettig als je meteen weet wat er aan de hand is. Je kunt het ongemak  dan ook meteen oplossen. Je kindje is daardoor minder lang wakker, is eerder gerust gesteld en zal – net als jij – weer sneller in slaap vallen.
  • Meer zelfvertrouwen: De eerste maanden kun je je als moeder erg onzeker voelen: Doe ik het allemaal wel goed? Waarom huilt mijn baby? Krijgt mijn kindje wel genoeg voeding? Als je kunt inschatten waar je baby mee zit en weet wat je moet doen als het huilt, neemt dat druk en stress weg. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.
  • Ook voor vaders: Uiteraard kunnen ook vaders Dunstan Babytaal leren en zo beter inspelen op de behoeftes van hun kindje. Goed voor de band tussen vader en kind en erg prettig voor jou als moeder.

Dunstan Babytaal tijdens de kraamtijd

Onze kraamverzorgenden zijn allemaal getraind in Dunstan Babytaal. In de kraamweek laten ze jou (en je partner) kennismaken met deze methode. Door goed te luisteren en te kijken naar je baby, leer je de vijf geluiden te herkennen. Je kraamverzorgende wil dat jij aan het einde van de kraamtijd zelfstandig en vol zelfvertrouwen voor je baby kunt zorgen. Dunstan Babytaal draagt daar uitermate aan bij. Je leert immers goed in te spelen op de behoeftes van je kindje en voorkomt daarmee overmatig huilen (en de stress die dat kan veroorzaken). Wil je meer weten over Dunstan Babytaal? Lees dan hier verder.

Kies voor Naviva en leer alles over de Dunstan babytaal. Aanmelden? Klik hier.