13 weken zwanger

13 weken, oftewel ruim drie maanden zwanger, dat klinkt lekker! Is er al een buikje zichtbaar bij jou? Dit is bij zwangeren heel verschillend. Vaak is bij een tweede of volgend kindje het buikje eerder zichtbaar dan bij een eerste kindje. Zie je nog niks? Maak je niet druk, het kan straks ineens heel hard gaan.

Je baby is nu 7.5 centimeter en is ongeveer zo groot als een pruim.

Je baby

De nek van je baby is ontwikkeld en zijn hoofd kan vrij bewegen. Zijn gezicht is gevormd, compleet met neus, mond en oren. De benen beginnen ook wat langer te groeien. Eind deze week is je kindje helemaal gevormd. De rest van de tijd in je buik, dient om je baby te laten groeien. Net zo lang tot hij rijp genoeg is om je baarmoeder te verlaten en erbuiten te overleven.

Jij

Rond deze tijd kun je striae (zwangerschapsstriemen op je huid) krijgen. Je kunt jezelf nog zo goed insmeren, maar striae zijn blijvend en er is weinig aan te doen. Hou gewoon in je achterhoofd dat het minder zichtbaar zal zijn na de zwangerschap. Sommige zwangeren onder ons krijgen nu een mooie zwangerschapslijn (de linea nigra), eerst roodachtig, later verkleurt het en zal na de zwangerschap (langzaam) verdwijnen. Lees hier meer over je huid en zwangerschap.

Denk je aan

Rond de 13e week van je zwangerschap moet je de erkenning van je kindje regelen. Je partner moet ‘de ongeboren vrucht’ erkennen als zijn of haar kind. Als jullie getrouwd zijn, is dit automatisch al geregeld. Meer informatie hierover vind je op de site van de gemeente waarin je woont.