Dagboek van een verloskundige

Dagboek van een verloskundige

Marlies Koers had als jong meisje twee dromen: werken in de geboortezorg en een boek schrijven. Beide dromen zijn uitgekomen. Ze werkt als verloskundige bij Baren & zo in Deventer. En vanaf 4 juni 2020 ligt haar boek Dagboek van een verloskundige in de boekwinkels. Wij interviewden Marlies over haar boek, haar vak en de samenwerking met Naviva.

Haar boek koop je voor 21,99 bij Bruna >>

 

Wauw, je eigen boek. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

‘Sinds de middelbare school roep ik al dat ik ooit eens een boek wil schrijven. Ik vind schrijven gewoon heel leuk. Daarom blog ik al een tijd over mijn werk als verloskundige. Dat doe ik onder andere voor de website van Baren & zo. Ik kreeg positieve reacties van lezers en mensen vroegen me of het geen goed idee was mijn verhalen in boekvorm uit te brengen. Pas toen ik werd benaderd door een literair agent, die mijn blogs had gelezen en er iets in zag, ging het balletje rollen. In zo’n drie maanden tijd, gebeurde er heel veel. Acht uitgevers wilden mijn boek wel uitgeven. Ik had dus de luxepositie om te kiezen. Ik dacht: wat gebeurt hier? Zo onwerkelijk! Blijkbaar is er dus heel veel interesse voor de belevenissen van een verloskundige. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Unieboek het Spectrum. Zij zorgen dat mijn boek 4 juni in de boekwinkels ligt. En als kers op de taart, zijn inmiddels ook de rechten voor een tv-serie verkocht. Deze wordt waarschijnlijk in 2021 gemaakt.’

Waarover gaat je boek?

‘Over mijzelf. Ik neem je mee in mijn werk en wat er allemaal bij komt kijken. Het is vrij persoonlijk en beschrijft ook hoe het er thuis aan toe gaat. Als ik bijvoorbeeld midden in de nacht weg moet naar een bevalling of als ik iets heftigs meemaak. Het boek is geschreven in romanvorm, maar gebaseerd op waargebeurde verhalen. Wel heb ik omwille van de privacy verhalen met elkaar gemixt en alle namen veranderd zodat het niet is terug te leiden naar onze cliënten. Het boek heeft een mooi inkijkje in het werk van een verloskundige, maar ook in de zwangerschap en bevalling en kraamweek.’

Je koopt 'Dagboek van een verloskundige' hier

Welke gebeurtenis moest sowieso in je boek komen?

‘Dat was de bevalling die ik samen met mijn moeder heb gedaan. Mijn moeder is kraamverzorgende bij Naviva. Ze werkte destijds ook als partusassistent, wat betekent dat ze tijdens bevallingen assisteert. Als klein meisje was ik gefascineerd door haar verhalen over de geboortezorg. Ik verslond boeken over zwangerschap en geboorte en in groep 5 hield ik zelfs mijn spreekbeurt over zwangerschap en baby’s. Mijn moeder is echt degene geweest die me heeft geïnspireerd en aangemoedigd om dit vak te kiezen. Dus toen ik voor het eerst zij aan zij met haar een geboorte begeleidde, was dat heel bijzonder. Ook voor haar! Wel was het een beetje vreemd omdat ik als verloskundige haar moest aansturen, maar het ging meteen heel natuurlijk. Deze gebeurtenis moest ik dus zeker in mijn boek beschrijven!’

De passie voor je vak klinkt door in al je verhalen. Wat vind je zo mooi aan je werk?

‘Ik vind het een ongelooflijke eer om bij zo’n intiem proces als zwangerschap en geboorte betrokken te mogen zijn. Het persoonlijke contact met onze cliënten vind ik heel fijn. Negen maanden lang begeleid je ze en kun je echt iets voor ze betekenen. Je maakt de meest blije en soms ook de meest verdrietige momenten in een leven mee.’

Je moeder werkt bij Naviva. En je werkt veel samen met Naviva. Kun je die samenwerking beschrijven?

‘Ik kom jullie kraamverzorgenden en partusassistenten veel tegen. Het zijn toppers, stuk voor stuk. Kraamverzorgenden zijn wat mij betreft echt onmisbaar, Het zijn de ogen en oren in een gezin. Zij zien als eerste of iets goed of niet goed gaat. Door het buurtgericht kramen van Naviva, ken ik de kraamverzorgenden heel goed. Ik weet dan ook: als die belt, dan is er echt wat aan de hand. Vaak hoor ik aan haar stem al wat er aan de hand is. Dat vind ik fijn werken, we doen het samen. Ik voel echt dat we allemaal hetzelfde doel hebben: goede zorg leveren aan moeder en kind. Ook voor de partusassistenten niets anders dan lof.’

‘Jazeker. Ik merk op dit gebied echt verschil in kwaliteit met andere kraamzorgorganisaties. Naviva is een geoliede machine. Dat werkt voor ons fijn, want je weet dat het goed komt en dat je kunt bouwen op de kunde van de partusassistent. Vooral als je snel en adequaat moet reageren, komt dit heel goed van pas.’

Even terug naar je boek. Wie moeten straks allemaal Dagboek van een verloskundige gaan kopen?

‘Ik heb het geschreven voor iedereen die interesse heeft in geboortezorg en zwangerschap. Zwangeren zelf natuurlijk, maar ook vrouwen die bevallen zijn en natuurlijk mensen uit het vak. Ik denk dat het voor kraamverzorgenden ook super leuk is om te lezen. Velen zullen zichzelf herkennen in de onderonsjes en samenwerkingen die ik omschrijf. Ik kan verklappen dat Naviva veel in het boek voorkomt, dus ga het zeker lezen!’