Een Babyexpert handelt vanuit de behoeften van het kind en het gezin. Wat heeft het kindje nodig en hoe kunnen de ouders hierin ondersteunen? Onze Babyexperts doen alles wat je van een kraamverzorgende mag verwachten plus vele extra’s. En juist die extra’s maken dat je nog beter in contact staat met je kindje. Je kraamverzorgende zorgt voor rust, warmte en ontspanning. Alle handelingen die ze jou leert, dragen bij aan een optimale hechting tussen jou en je kindje. Het opleidingsprogramma tot Babyexpert bestaat uit hartenpunten. Elk hartenpunt is een stukje extra kennis over een bepaald onderwerp. Dit zijn onze hartenpunten:

Huid

Onze kraamverzorgenden zijn geschoold volgens de laatste adviezen rondom de verzorging van de tere babyhuid en moederhuid. De babyhuid kan door invloed van hormonen en producten reageren met bijvoorbeeld vlekjes of uitslag. O.a. dermatoloog Drs. Marjolein Leenarts voorziet ons van informatie en adviezen en leert ons de feiten en fabels over huidverzorging. In de kraamweek dragen we onze kennis graag op je over.

Voeden

Of je nu borst- of flesvoeding geeft: je kraamverzorgende ondersteunt je met de voeding. Naviva is voorstander van voeden op verzoek, zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding. Dat betekent dat je naar de hongersignalen van je kindje kijkt in plaats van naar de klok. En dat je je kindje zo veel laat drinken als het wil (mits je kindje voldoende plasluiers heeft en goed groeit). Het voordeel van voeden op verzoek met vrije hoeveelheden is dat het bijdraagt aan het zelfvertrouwen van je kindje en het je kindje een voldaan gevoel geeft. Kies je toch voor voeden met vaste hoeveelheden op gezette tijden? Dan kunnen onze kraamverzorgenden je daar ook optimaal bij begeleiden. Door jou de voedingssignalen van je baby te leren herkennen, leren we je de behoeften van je kindje beter begrijpen. Zo raken jullie optimaal op elkaar ingespeeld en voorkom je overmatig huilgedrag bij je kindje.

Volop ondersteuning bij het voeden door een Babyexpert

Taal

Het geluid van jouw stem stelt je kindje gerust. Je kraamverzorgende laat je zien hoe je contact maakt met je kindje door veel te praten, oogcontact te maken, zachtjes te zingen en voor te lezen. Uit onderzoek blijkt bovendien: hoe eerder je voorleest aan je kindje, hoe sneller je kind een taal oppikt. Je kraamverzorgende kent ook de ‘taal’ van je baby. Met behulp van Dunstan Babytaal kan ze je leren wat de verschillende huiltjes van je kindje betekenen. Zo weet je bijvoorbeeld sneller of je kindje honger, last heeft van een boertje of buikkrampjes heeft. Door op tijd aan deze behoefte te voldoen voorkom je overmatig huilen en geef je je kindje een gevoel van veiligheid en geborgenheid. En dat is weer goed voor de hechting.

Hallo lieve baby!

Natuurgericht

Pasgeboren baby’s hebben heel wat indrukken en prikkels te verduren. Na 9 maanden in de warme buik van hun moeder is de overgang naar een leven buiten de buik groot. Met natuurgerichte kraamzorg (onze lightversie van het antroposofische Natuurlijke Kraamzorg) maak je deze overgang makkelijker. Bijvoorbeeld door je kindje draaiend te verzorgen. Dit gaat mee in de natuurlijke beweging van je baby, stimuleert de ontwikkeling en voorkomt een voorkeurshouding. Ook babymassage helpt je kindje ontspannen en draagt bij aan de hechting tussen jou en je kindje. Verder zal je kraamverzorgende zoveel mogelijk rust en harmonie bewaren en zo prikkels verminderen. Ze geeft ook praktische tips om jezelf en je kindje warm te houden, zodat energie niet onnodig verloren gaat en je kindje zich prettiger voelt. Onder natuurgericht valt ook het inzetten van natuurlijke middelen, zoals het gebruik van kamille tegen bijvoorbeeld zwellingen en ontstekingen.

Het geven van een babymassage met behulp van onze BabyExpert!

Babyexpert in de praktijk

Naviva’s opleidingsprogramma Babyexpert is een aanvulling op de reguliere scholing die kraamverzorgenden volgen. Een babyexpert heeft dus dezelfde grote portie basiskennis als een kraamverzorgende plus vele extra’s. Deze extra’s zijn geïntegreerd in het werk van onze kraamverzorgenden. Als voorbeeld gebruiken we graag de manier waarop we bij Naviva een luier verschonen.

‘Het kindje huilt een beetje: “Hehheh”. Onze kraamverzorgende herkent het geluid als ongemak: tijd voor een schone luier. Door op tijd te verschonen, voorkom je vaak dat de baby het echt op een huilen zet. Terwijl de kraamverzorgende met een draaiende beweging de luier verschoont, biedt ze de benodigde geborgenheid die de baby ook in de baarmoeder heeft ervaren. Door zachtjes tegen het kindje te praten en oogcontact te maken stelt ze het gerust. De draaiende bewegingen stimuleren de motorische ontwikkeling en voorkomen onnatuurlijk belasting van de heupjes. Dan nog de juiste zalf, zoals de Drs Leenarts Babybillen zalf, op de billetjes voorzien van een duidelijk smeeradvies, tegen huidirritaties. Warme kleertjes aan en weer lekker dicht bij mama. Zo maak je zelfs van het verschonen van een luier een ‘feestje’.

Wil jij kraamzorg van onze babyexpert zodat jij verzekerd bent van professionele kraamzorg plus vele extra’s? Meld je dan aan bij Naviva kraamzorg.

Aanmelden