Bewaren van moedermelk

Bewaar verpakt

Bewaar moedermelk in schone afsluitbare bakjes of flesjes van glas of hard plastic. BPA vrij. Noteer de datum waarop de melk is afgekolfd.

Bewaren buiten de koelkast

Vers gekolfde moedermelk is 6 tot 10 uur houdbaar buiten de koelkast. Bij temperaturen boven de 20 graden houd je 6 uur aan.

Bewaren in de koelkast

In de koelkast kun je vers afgekolfde moedermelk 3 dagen bewaren. Bewaar de melk achterin en in het midden van de koelkast (niet in de deur), daar blijft de melk het best gekoeld.
Adviezen over de bewaartermijn van moedermelk variëren, maar wij houden de veilige marge van 3 dagen aan, omdat niet iedereen de koelkast op de juiste temperatuur (4 graden) heeft staan.

Bewaren in de vriezer

Vries de afgekoelde melk in binnen 24 uur na het kolven. In de vriezer (op -18) blijft de melk 6 maanden goed. In het vriesvak in je koelkast kun je de melk minder lang bewaren: 2 weken. Vries de melk in kleine porties in, in schone afsluitbare bakjes.

Ontdooien

Komt de melk uit de vriezer? Ontdooi de melk het liefst in de koelkast. Dit heeft wel tijd nodig. Zet de bevroren melk bijvoorbeeld de avond ervoor in de koelkast. Heb je het snel nodig, houd de melk dan onder stromend lauwwarm water. Gebruik ontdooide moedermelk zo snel mogelijk, in elk geval binnen 24 uur.

Ziet de melk er gek uit?

Ontdooide moedermelk kan waterig zijn en er kunnen vlokjes in drijven. Dat is normaal. De melk is niet bedorven.

Klaarmaken van moedermelk

Klaarmaken

Was altijd je handen en zorg dat de fles schoon is. Verwarm moedermelk bij voorkeur au bain marie of in een flessenwarmer en gebruik in elk geval geen magnetron als je kindje ziek is of te vroeg geboren is. Verwarm de melk tot ongeveer 30 tot 35°C. Alle waardevolle stoffen blijven dan behouden. Liever te lauw dan te warm! Boven de 50°C gaan er beschermende stoffen verloren. Deze ideale temperatuur bereik je als volgt..

Melk opwarmen in de flessenwarmer

Gebruik de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer.

Melk opwarmen in een pan (au bain marie)

Plaats het flesje in een pannetje met warm, maar niet kokend water. Zwenk de fles steeds een beetje om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.

Melk opwarmen in de magnetron

Verwarm de moedermelk op maximaal 650 Watt in een schone magnetron. Maak slechts 50 ml per keer warm. Zwenk de fles tussen door en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.

Niet opnieuw opwarmen of invriezen

Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.

Flesje schoonmaken

Spoel direct na het voeden de fles en speen om met koud water. Was ze vervolgens in de vaatwasser op minimaal 55°C of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles na met warm water, om zeepresten te verwijderen. Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek of in een flessendroogrekje.

Meer over borstvoeding ontdek je hier >>