Kraanwater

Kraanwater veilig?

Het is in veel gevallen beter om kraanwater te gebruiken dan mineraalwater voor het bereiden van flesvoeding. Het gehalte aan zouten en mineralen in sommige flessenwaters is eigenlijk te hoog voor flesvoeding. Je kunt het beste kraanwater direct uit de koude kraan gebruiken om flesvoeding te maken. Verder moet je opletten of je huis nog loden waterleidingen heeft.

Gebruik koud water

Gebruik voor de bereiding van flesvoeding koud kraanwater. Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Het water kan dan meer metalen bevatten. Laat daarom het koude water eerst even lopen, zodat eventuele restjes van boiler- of geiserwater uit de leidingen gelopen zijn. Gebruik voor het warm maken een flessenwarmer, voeg kokend water toe aan koud water of warm de voeding op in een pannetje heet water of magnetron.

Loden leidingen

Alleen wanneer je huis nog loden leidingen heeft, raden we aan om voor de bereiding van babyvoeding verpakt water te gebruiken. Baby’s tot 1 jaar lopen enig risico als ze water uit loden leidingen binnenkrijgen via kunstvoeding. Als je als moeder water drinkt uit loden waterleidingen en borstvoeding geeft, loopt kee baby geen risico. Zodra kinderen ook ander voedsel krijgen, zoals een fruithapje en ‘gewoon’ eten en hun lichaamsgewicht toeneemt, nemen de risico’s van het lood af. Vanaf één jaar is er helemaal geen risico meer. Twijfel je of er in jouw huis nog loden waterleidingen aanwezig zijn? Neem dan contact op met een installateur of loodgieter.