15 weken zwanger

Je bent 15 weken zwanger. De kleine groeit lekker door. En jij? Wen er maar aan, want je zult er vanaf nu steeds meer zwanger uitzien. Dit gebeurt er deze week allemaal met en in je lijf.

15 Weken zwanger, je baby is nu 11 centimeter en is zo groot als een citroen

Je baby

Door al dat gespartel in het vruchtwater worden de spieren van je baby, nu je al 15 weken zwanger bent, steeds krachtiger. Hij groeit hard en stopt al zijn energie in het groter en sterker worden. Je kindje is in aanleg ‘klaar’, maar kan buiten de baarmoeder nog niet in leven blijven. Het hoofdhaar wordt dikker. Je kindje heeft nu ook al wimpers. De drie botjes in het middenoor worden hard en waarschijnlijk kan je kindje nu horen. Het gehoorcentrum in zijn hersenen waarmee hij geluiden kan horen, is nog niet volledig ontwikkeld. Hij kan waarschijnlijk je maag en hart horen, maar ook je stem. Als je het nog niet deed, zing zo nu en dan voor hem.

Jij

Wat gebeurt er bij jou? Het is goed nieuws om te horen dat je, nu je 15 weken zwanger bent, officieel in je tweede trimester zit. Het betekent niet alleen dat de kans op een miskraam steeds kleiner wordt, maar ook zal de ochtendmisselijkheid waarschijnlijk flink afnemen. Je energie komt terug en je voelt je een stuk fitter. Vooral als je in de beginfase erg misselijk bent geweest.

Tips

Denk je aan

Willen jullie het geslacht van je kindje weten of gaan jullie voor een verrassing? Vanaf week 16 kun je kiezen om een geslachtsbepalende echo te laten maken. Maar je kunt ook gewoon wachten tot de 20-wekenecho.