Baby & huisdieren

Met de geboorte van je kindje, verwelkom je een nieuw lid van jullie gezin. Je kindje deelt het huis met de overige gezinsleden en jullie huisdieren. Hierbij onze tips en aandachtspunten hoe je kindje en huisdier met elkaar kunnen omgaan.

Honden

Van honden is bekend dat ze jaloers gedrag kunnen vertonen. Ook kunnen ze in paniek raken van babygehuil. Raadpleeg de dierenarts als je hond veel stress ervaart van de baby. Gelukkig kun je de hond al een beetje voorbereiden op de komst van de baby. Laat hem voor de geboorte goed rondsnuffelen op de babykamer en de spulletjes van de baby. Om te zien hoe je hond reageert, kun je bijvoorbeeld een opname of filmpje laten horen met harde babygeluiden.

Katten

Katten vertonen over het algemeen maar weinig interesse voor de baby. Let goed op als je baby begint te kruipen. Een kat deinst er niet voor terug te krabben of te bijten, als hij zich achterna gezeten voelt door je kruipende en graaiende kindje. Katten zijn wel gek op fijne warme slaapplekjes, zoals de box, wieg of babybedje. Sta dat, hoe schattig het misschien ook lijkt, niet toe. Leg aluminiumfolie of ballonnen op die plekken als wegjagen niet helpt.

Hygiëne

Je huisdier kan nog zo schoon zijn, toch kan hij ziektekiemen of bacteriën bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby. Als je kindje in contact is geweest met je huisdier, gebruik dan een babydoekje om hem schoon te maken. Maak vaker dan anders kattenbak, konijnenhok of vogelkooi schoon om besmetting te voorkomen.

Ziekte

Is je huisdier ziek? Raadpleeg je dierenarts om na te gaan of de ziekte geen gevaar voor je kindje oplevert. Vermoed je een allergische reactie van je baby op je huisdier? Vertel het je verloskundige of huisarts.

Wennen

Wees voorzichtig met huisdieren en je baby. Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren op je kleintje. Een onverwachte beweging van de baby kan een beet of krab uitlokken. Net als met zoveel andere zaken, is en blijft de omgang tussen baby en huisdier een kwestie van wennen van beide kanten. Zorg dat je huisdier in alle rust kan wennen aan de nieuwe huisgenoot en dring hem de baby niet op. Maak andersom ook je kleintje bewust van de dieren om hen heen en hoe hij die dieren moet behandelen.