Zwanger week 10 t/m 12

Je bent nu 10 weken zwanger!

Je baby maakt nu allerlei bewegingen maar je voelt er nog niets van. Blijf op je voeding letten! De vingers en tenen van je baby zijn al goed te zien, de enkels en polsen zijn gevormd en zijn oortjes hebben zich verder verfijnd. Verder krijgt hij al wat haar op zijn hoofdje.

De placenta begint zich klaar te maken, door een grote hoeveelheid van het hormoon progesteron af te scheiden, om in de 12e week de rol van de dooierzak over te nemen. Je baby is nu 4,5 cm groot en weegt zo ongeveer 5 gram. Wat verandert er bij jou: Misschien is het nog niet echt te zien van de buitenkant dat je zwanger bent. Maar van binnen gebeurt er van alles. Je hart, longen en nieren beginnen harder te werken, en je borsten kunnen al groter en gevoeliger zijn. Blijf goed opletten wat je eet, je kunt altijd advies vragen wat je het beste kunt laten staan ((zoals kaas van rauwe melk producten) en niet laten staan (zoals groene bladgroenten en bonen omdat deze vol ijzer zitten). Misschien is het ook handig om te vragen of je evt. extra vitamine of ijzer moet nemen (je kunt speciaal voor de zwangere vrouw een multivitamine krijgen bij de drogist en apotheek).

Je bent nu 11 weken zwanger!

Je baby begint er nu als een echt mensje uit te zien. Ogen en oren zijn volledig gevormd, zowel van binnen als van buiten. Hij kan nu slikken, schoppen en laten we niet vergeten dat hij elke dag weer een stuk verder is in zijn ontwikkelingen. Nagels en haar beginnen nu ook te groeien. De vitale organen zoals de longen, nieren, lever en hersenen enz. zijn nu volledig ontwikkeld. Nu moeten ze alleen nog verder te groeien tot de tijd dat de baby geboren kan worden. Daarom is er na deze week, nog maar weinig kans dat je baby een of andere afwijking ontwikkelt. Zijn kleine hart pompt het bloed door heel het lichaam. Het hoofdje van de baby is half de lengte van het gehele lichaam. Als je deze week een echo laat maken zul je heel duidelijk de ruggengraat kunnen zien. Het gezicht is helemaal gevormd. Ook de spieren ontwikkelen zich. Je ziet de placenta. Om het kind heen zitten de vruchtvliezen gevuld met vruchtwater dat tegen stoten beschermd. Je baby is nu 5,5 cm groot en weegt 10 gram.

Je bent nu 12 weken zwanger!

De oogleden hebben zich gevormd en bedekken beide oogjes. De ogen sluiten zich en zullen pas in de zevende maand opengaan. Je baby is zijn spieren al volop aan het trainen, hij beweegt heel veel en trekt rare gezichten. Deze week komen er ook nageltjes, een reukorgaan en een gehoororgaan bij. Aan de zijkant van het hoofdje zijn vaag twee oorschelpen te zien, wat het gezichtje meer gezichtje maakt. Je baby tilt zijn hoofd nu iets op. Tot nu toe zat het nog over zijn lichaam gebogen. De darmen zaten tot deze week deels nog in de navelstreng. Deze week trekken ze zich terug in de buikholte van de foetus. Vanaf nu is het ook mogelijk om met behulp van een doptone, het hartje te horen kloppen. Je baby is nu zowat 6 cm groot en weegt 20 gram.

Tips voor deze periode

Moeders voor moeders

Zwanger, wat fijn!! Sommige vrouwen willen graag zwanger worden, maar bij hen lukt ’t niet. Moeders voor moeders kan helpen als jij hen helpt!

Eten voor twee?

Eten voor twee? Feit of fabel? Wil je meer weten? Het Voedingscentrum vertelt je er alles over.

Welke spullen moet je aanschaffen?

We hebben het voor je op een rijtje gezet. Er is ook een lijstje voor meerlingen.