Zwanger week 17 t/m 20

Je bent nu 17 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 18 cm en weegt ongeveer 150 gram. Je kindje is ongeveer zo groot als je hand en begint al meer lichaamsvet te krijgen. Hij kan nu ook geluiden van buitenaf opvangen en hier van schrikken. Alle ledenmaten zijn nu gevormd en de borstspieren beginnen al bewegingen te maken alsof hij ademt. Je kindje beweegt flink in de rondte om zijn lichaampje sterker te maken.

Jij

In deze periode van de zwangerschap zien veel vrouwen er stralend uit, het haar en de huid kunnen zichtbaar mooier en in betere conditie zijn. Je buik wordt al groter en je kleren beginnen misschien al echt te strak te zitten.

Je bent nu 18 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 20 cm en weegt ongeveer 200 gram. Je baby dobbert heerlijk rond in het vruchtwater, dit kan nog, want hij heeft nog al de ruimte. Schopt met de beentjes en grijpt met de handjes. Veel bewegen is ook belangrijk voor de hersenen, deze leren de bewegingen te coördineren. De hersenen van je baby groeien vanaf deze week erg hard, wel 90 gram per maand. Hij kan door de oogleden al het verschil van donker en licht onderscheiden en heeft dus ook door wanneer jij bijvoorbeeld in de zon zit. Hij traint zijn oogspieren door regelmatig zijn ogen te bewegen.
In zijn groeiende longen worden kleine luchtzakjes gevormd. Je baby neemt al slokjes van het vruchtwater en gaat hierdoor ook al plassen. Het drinken van vruchtwater is ook van belang om de longen te trainen. Voor zijn voedsel en zuurstof is je baby aangewezen op de placenta en navelstreng. De placenta haalt alle nodige stoffen uit je bloed en stuurt die via de navelstreng naar je baby. Het babyhartje pompt het zuurstofrijke bloed door het babylichaam. Het zuurstofarme bloed gaat samen met alle afvalstoffen weer terug naar de placenta. Overigens heeft je baby een eigen bloedsomloop, gescheiden van die van jou. De kans bestaat dat hij zelfs een andere bloedgroep heeft.

Jij

Wat gebeurt er bij jou? Terwijl jij meer gewichtstoename krijgt en jouw baarmoeder groeit kun je bandenpijn krijgen. De gewrichtsbanden en spieren rond het bekken worden het zwaarst belast, waardoor ze zich oprekken. Dit kan pijn veroorzaken in je bekken, onderin je rug, stuitje, schaambot en het kan uitstralen naar de liezen, billen en bovenbenen. Dit kan een teken zijn dat je last hebt van bekkeninstabiliteit. Vooral vrouwen die soepel in hun spieren en gewrichten zitten, of vrouwen die een slechte conditie hebben kunnen er meer last van krijgen. Ook kun je pijn krijgen als je uit een stoel probeert op te staan “startpijn’. Als je wilt weten of het een jongen of een meisje wordt kun je vragen om een echo. Je kunt het natuurlijk ook laten als je wilt dat het een verrassing blijft.

Je bent nu 19 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 22 cm en weegt ongeveer 250 gram. Bij je kindje beginnen nu stompjes te vormen voor wat later de volwassen tanden gaan worden. Deze groeien achter de melktanden. Je kind drinkt nu elke dag een flinke hoeveelheid vruchtwater. Wel 12 ml vruchtwater per 24 uur. Dit vruchtwater plast hij ook weer uit in het vruchtwater. Per etmaal produceert je kindje 15 tot 17 ml urine. Dit klinkt misschien een beetje vies, maar het vruchtwater wordt constant ververst. De afvalstoffen voer jij op deze manier weer af. Tegelijkertijd beginnen de darmen sappen te produceren waardoor hij de vloeistof gemakkelijker verwerkt. Zijn nieren filteren het vruchtwater en de baby plast het vervolgens weer uit.

Jij

Als je de baby al voelt is dit net alsof er een vlinder in je buik dwarrelt! Het is ook van groot belang dat jij voldoende drinkt. Bij voorkeur water. Veel drinken zorgt ervoor dat jij ook al je afvalstoffen weer kwijtraakt en ook voorkomt het dat je slecht naar de wc kan, waar veel zwangere vrouwen last van hebben.

Je bent nu 20 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 25 cm en weegt ongeveer 320 gram.

Jij

Je bent ongeveer op de helft van de zwangerschap. Vanaf nu zal je buik flink gaan groeien en zal het voor de buitenwereld ook steeds duidelijker worden dat je zwanger bent. De verloskundige kan nu al echt aan je buik voelen, hoe ver je ongeveer zwanger bent. Dit doet ze door te kijken hoeveel vingers je buik onder de navel is. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot jouw navel. Je kindje is qua lengte nu ongeveer op de helft van de eigenlijke lengte dat het bij de geboorte zal hebben. Misschien heb je wat moeite met slapen, doordat je baby net actief wordt als jij gaat slapen. Dit komt omdat als jij veel beweegt je de kleine in slaap schommelt. Met een echo is het geslacht van je kindje misschien al wel vast te stellen. In het hartje bevindt zich nog een ovale opening die zich binnen drie dagen na de geboorte van je kindje sluit. Dit is omdat de baby in de zwangerschap zijn longen nog niet gebruikt: hij krijgt zijn zuurstof via de navelstreng.

Tips voor deze periode

Je goed voorbereiden?

Zeker als je voor het eerst zwanger bent heb je veel vragen. Er worden verschillende cursussen en informatiebijeenkomsten aangeboden.