Zwanger week 21 t/m 24

Je bent nu 21 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 27 cm en weegt ongeveer 380 gram. De huid van de baby is niet meer doorzichtig. Er worden witte bloedlichaampjes gevormd die een belangrijke rol spelen als afweer tegen ziektes en infecties. De tong is geheel gevormd. Ook is het evenwichtsorgaan in het binnenoor ontwikkeld, waardoor je kindje steeds beter dingen kan waarnemen. Bij een meisje zijn nu de inwendige geslachtsorganen geheel gevormd. De benen zijn nu in verhouding met het lichaam en de bewegingen worden steeds zorgvuldiger.

Jij

Je bent nu aan het begin van je vijfde zwangerschapsmaand. Je baarmoeder reikt ongeveer tot 1 cm boven je navel. Je buik begint al duidelijk dikker te worden. Of jij last van zwangerschapsstrepen krijgt is erfelijk bepaald en is niet geheel te voorkomen. Je kindje merkt steeds meer, ook als jij bijvoorbeeld over je buik strijkt. Doe dit regelmatig en je zult zien dat hij er op gaat reageren en na een aantal weken misschien wel in je hand kruipt.

Je bent nu 22 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 28,5 cm en weegt ongeveer 440 gram. Aan het eind van de vijfde maand komt er een laagje vernix over je kindjes huid. Deze vettige en witte substantie die lijkt op kwark is een mengsel van vetafscheiding van de vetklieren en huidcellen. Het beschermt de gloednieuwe, gevoelige huid van je baby tegen mogelijke schade van al dat vocht, negen maanden lang. Het meeste is voor de geboorte weer verdwenen, maar wat over blijft zorgt ervoor dat de tocht door het geboortekanaal wat soepeler verloopt. Je kindje hoort al veel geluiden om zich heen, het kloppen van je hart, het gerommel in je maag en ook je stem klinkt duidelijk door. Iets minder goed zijn de geluiden van buitenaf te horen, muziek en de stem van je partner. Dit is hetzelfde idee als dat jij onder water luistert, dan hoor jij ook niet goed. Toch neemt hij veel van de dingen op. Je zult merken dat hij na de geboorte dingen herkent. De stem van het broertje of zusje, bepaalde muziek. En het is niet voor niks dat je stem en hartslag je kindje straks rustig kunnen krijgen.

Jij

Je begint je baby steeds beter te voelen. En je zal waarschijnlijk merken dat de baby vaak actief is als jij net even rustig gaat liggen. Als jij actief bent wordt hij in je buik in slaap gewiegd.

Je bent nu 23/24 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 32 cm en weegt ongeveer 560 gram. Je baby heeft nog al de ruimte in je buik en beweegt dan ook volop, hij schopt, zwaait en maakt salto’s. Toch slaapt hij nog het grootste gedeelte van de dag in zijn favoriete houding. De organen zijn geheel ontwikkeld, maar de longetjes moeten nog rijpen, dit doet de baby door vruchtwater in en uit de longetjes te ademen. Het vruchtwater wordt de komende weken ook steeds meer.

Je kindje beweegt nu gemiddeld zo’n twintig keer per uur. Maar de bewegingsruimte begint al aanzienlijk minder te worden. Soms is hij zo actief dat het nog meer beweegt. Slapen doet je kindje ook nog heel veel, wel 16 tot 20 uur per dag. Dit heeft je kindje hard nodig om zo flink te groeien. Je baby is nog erg mager en gerimpeld, maar groeit flink door. De spieren van de armen en benen gebruikt hij al fanatiek. Er komen al groeven in de handpalmen en vingertoppen. Als je kindje nu geboren zou worden dan is de kans zeer klein dat het zal overleven, omdat de longen nog helemaal niet rijp zijn.

Tips voor deze periode

Een naam kiezen?

Kijk hier wat de meest populaire namen voor meisjes en jongens zijn.