Zwanger week 33 t/m 36

Je bent nu 33 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ca. 2000 gram. De donshaartjes waarmee je baby bedekt was beginnen nu langzaam maar zeker te verdwijnen. De haartjes komen in het vruchtwater terecht, evenals de losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer. Je kindje drinkt dit en ontwikkelt daarmee de maag en darmen.

Jij

Voel je je ’s nachts onprettig? Dit is niet ongebruikelijk met je groeiende buik. Probeer op je zij te liggen, buig je onderste been bij je knie en leg er een kussen onder. Masseer de pijnlijke spieren lichtjes als je kramp krijgt en beweeg je tenen. Gedurende je zwangerschap zul je tussen de 10 en 14 kilo aankomen. Als je daar ver boven zit dan eet je waarschijnlijk te veel of te vet. Het is uiteraard moeilijk om de zwangerschapslusten te bedwingen maar probeer het toch maar. Overgewicht is niet goed voor je bloeddruk en gewrichten. Let op wat je eet, vermijd de snackbar en kies voor magere producten. Hebben jullie het geboortekaartje al uitgezocht. Dit is een mooie periode om dat te gaan regelen.

Je bent nu 34 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ca. 43 cm en 2200 gram. Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen. Dit uit zich in de vorm van een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik. Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en houdt niet in dat je bevalling is begonnen. Je kindje is bijna klaar voor de start. De niertjes werken en de longetjes zijn bijna rijp. Heeft je kindje besloten om lekker rechtop te blijven zitten in je buik dan kan het zijn dat de verloskundige deze week gaat proberen het kindje te draaien. Een stuitligging kan soms wat meer problemen geven bij de geboorte.

Jij

Door je grotere baarmoeder heb je waarschijnlijk problemen met grote of zware maaltijden. Probeer vaker minder te eten. Het kan zijn dat je rond deze tijd indalingsweeën voelt. Probeer nu wel te letten op je bekkenbodemspieren, het kan zijn dat je soms wat urine begint te verliezen. Dit komt omdat je bekkenbodemspieren aan het verslappen zijn door het gewicht van je kindje dat er op drukt. Probeer je spieren wat te trainen, want ze krijgen het straks tijdens de bevalling nog zwaar te verduren.

Je bent nu 35 weken zwanger!

Je baby

Je baby zal zich nu waarschijnlijk wat rustiger houden in je buik, af en toe zul je nog een been of arm zien uitpuilen maar verder is hij energie aan het opbouwen voor de grote onbekende reis. Als je baby nu besluit te komen dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, de longetjes zijn nog niet sterk genoeg om geheel op eigen kracht te werken. Hij zal dus in de couveuse moeten. Je kindje is nu ca. 44 cm en 2500 gram.

Jij

Misschien heb je te horen gekregen dat een keizersnede nodig is door de positie van de baby of door de afmeting of vorm van de buik. Als je je hierbij onprettig voelt kun je nog om een tweede opinie vragen.

Je bent nu 36 weken zwanger!

Je baby

Je kindje is nu ca. 45 cm en weegt ca. 2900 gram. Baby’s die nu geboren worden zijn klein maar over het algemeen gezond. Ze hebben wel extra zorg nodig. De meeste baby’s zijn in staat zelf te slikken en aan de borst te drinken. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer. Huidsmeer ziet eruit als een glibberige witte crème. Het is echter wel een heel belangrijk crème, want het beschermt je kindje tegen infecties.

Jij

Probeer zoveel mogelijk je rust te nemen. Hopelijk heb je alles al klaar voor de komst van je kindje. Is het kamertje gereed? Zijn de kleertjes gewassen, en liggen de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar? Dit is een echte periode om de laatste dingetjes af te ronden zodat je je de laatste weken in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling. Misschien heb je inmiddels wel een heel ander beeld van hoe je wilt gaan bevallen als in het begin van je zwangerschap.

Tips voor deze periode

Beval je in het ziekenhuis?

Zet dan ruim van tevoren een tas klaar met de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Download onze handige checklist voor een overzicht van alles wat je nodig hebt. Deze vind je ook achterin ons bewaarmagazine dat je hebt ontvangen.